Bilbrann

Disse bilene brenner oftest

Ved en eventuell bilbrann bør du derimot ikke forsøke å slokke brannen selv, råder Brannvernforeningen.

BILBRANN: Diesel- og bensinbiler topper statistikken over bilbranner de siste årene. Her fra en brann i et garasjeanlegg i Oslo i 2019. Foto: NTB Scanpix
BILBRANN: Diesel- og bensinbiler topper statistikken over bilbranner de siste årene. Her fra en brann i et garasjeanlegg i Oslo i 2019. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den omfattende brannen i et parkeringshus på Sola, der en dieselbil tok fyr, er bare en av mange bilbranner her til lands de siste årene.

I perioden 2016 til 2019 har det vært over 3.300 bilbranner i Norge, viser statistikk fra DSB.

Mange av brannene har ukjent årsak. Samtidig viser statistikken tydelig i hvilke typer biler det oftest starter brann.

Flest branner i disse bilene

En oversikt fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at det er bensin- og dieselbiler som har brent flest ganger i perioden 2016 til 2019.

Disse har til sammen vært involvert i 2651 av i alt 3260 bilbranner, som utgjør 81,3 prosent av tilfellene.

450 kjøretøy er ikke definert etter kjøretøytype i statistikken.

60 av brannene har startet i elbiler.

– I forhold til andelen elbiler på norske veier, så brenner det sjeldnere i elbiler enn i «vanlige» biler som går på fossilt drivstoff. Det er dessuten svært sjelden at det er batteriet som er årsaken til brann i elbil. Det sier Jon Eirik Holst, seksjonssjef for Elsikkerhet i DSB i en pressemelding.

Drivstofftype for bilen/kjøretøyet det startet brann i Antall oppdrag
Bensin/diesel2651
Ukjent (ikke definert type kjøretøykategori ved innrapportering)450
Annet76
El-bil60
Hybrid12
Gass11
Totalt3260

Ser man på statistikken over hva de viktigste brannårsakene er, får man ikke like tydelige svar.

Ukjente årsaker til bilbrann

Vi har fått tilsendt statistikk over årsaksfordeling til branner i personbiler fra samme periode, 2016 til 2019, som ikke er spesielt oppklarende.

For en større andel av bilbrannene er det nemlig ikke oppgitt årsak til hvorfor brannen startet, nærmere bestemt i 2760 tilfeller, i tillegg til at mange av brannene har ukjent årsak, som gjelder 375 av bilbrannene.

De to største kategoriene hvor brannårsak er kjent, er elektrisk årsak, hvor det er 73 tilfeller, og at bilbrannen er påsatt (forsettelig) med 53 tilfeller.

DSBs kommunikasjonsavdeling påpeker samtidig at det er 104 årsakrapporter fra politiet i tillegg som de foreløpig ikke har registrert.

- Det kan være mange ulike årsaker til brann i bil. Produksjonsfeil, alderdomsfeil, møkkete motor, brukerfeil, generelle elektriske feil, kollisjoner og defekte hjullager. Gode vedlikeholds- og renholdsrutiner er tiltak som kan være med på å senke faren for brann i bilen, sier Mari Bræin Faaberg, kommunikasjonssjef i Brannvernforeningen til Dinside.

- Ikke prøv å slokke selv

Brannvernforeningen sier videre at dersom det skulle begynne å brenne, er det viktig å evakuere bilen raskt og å få meldt fra om brannen til brannvesenet.

- En bilbrann kan bli ganske voldsom og brannen kan raskt bli stor og uhåndterbar, derfor er rask varsling til brannvesenet veldig viktig, sier Faaberg, og råder også om at man gir beskjed til andre trafikanter.

Brannvernforeningen advarer også mot røyken fra en bilbrann.

- Det er fornuftig å holde avstand til bilen. Røyken fra en bilbrann kan være veldig giftig, sier Faaberg, som ikke anbefaler å forsøke å slokke brannen selv.

- Med mindre du har kompetanse på brannslokking vil vi ikke anbefale å prøve å slokke selv, men ring brannvesenet og hold avstand, understreker hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer