Mindre trafikk enn forutsatt og en stor økning i gratispasseringer av elbiler, fører til at bommene blir stående lenger enn forutsatt på flere av de nye veistrekningene i Norge.
I en ny rapport om bompenger, som Statens vegvesen har gitt ut, pekes det på sju bomprosjekter, inkludert Hardangerbrua og deler av E6 i Gudbrandsdalen, som har hatt dårligere inntjening enn forutsatt da Stortinget vedtok prosjektene. Resultatet er at bommene må stå lenger enn antatt.
13 milliarder i 2019
Ved inngangen til 2018 var det 63 bomprosjekter i drift i Norge, men Stortinget har vedtatt 82. Det var med andre ord 19 bomprosjekter som fortsatt ikke var satt i drift i fjor.
I 2018 betalte vi 10,7 milliarder kroner i bompenger. I år vil dette øke med 2,3 milliarder til 13 milliarder kroner, viser en prognose fra Statens vegvesen. Den store økningen skyldes i første rekke oppstart for innkreving til «Oslopakke 3», som omfatter to nye bomringer, i tillegg til dagens bomring. I tillegg kommer full effekt av innkreving fra Bypakke Nord-Jæren.
Bom-perioden forlenges
Samtidig som nye prosjekter startes opp, sliter en del av de gamle med inntjeningen. Flere store prosjekter som E6 fra Ringebu til Otta, Hardangerbrua og E16 sør for Kongsvinger har mindre trafikk en forutsatt. For Hardangerbrua er det snakk om å forlenge bomperioden med to år, mens det for E16 blir tre til fire år.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger