Moms på elbiler

Disse elbilene kan bli mye dyrere

Neste år vil det sannsynligvis bli moms på de dyrere elbilene. En Tesla Model S eller Porsche Taycan kan bli mellom 75 000 og 200 000 kroner dyrere.

DYRE SUBSIDIER: Fritaket for engangsavgift og moms på elbiler kostet staten 19 milliarder kroner i tapte inntekter i fjor, ifølge beregninger som regjeringen har gjort. Det vil si 250 000 kroner per bil. Foto: Markus Pentikainen
DYRE SUBSIDIER: Fritaket for engangsavgift og moms på elbiler kostet staten 19 milliarder kroner i tapte inntekter i fjor, ifølge beregninger som regjeringen har gjort. Det vil si 250 000 kroner per bil. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert

Det er få uker igjen til årets stortingsvalg, og de siste valgmålingene tyder på at Arbeiderpartiet med støttepartier kan bli vinnere.

Det betyr at alt ligger til rette for at det blir innført merverdiavgift på de dyrere elbilene. I sitt partiprogram slår nemlig AP fast at det skal innføres moms på elbiler som koster mer enn 600 000 kroner. Det samme står det i programmene til Senterpartiet og SV.

Samtidig med at det innføres moms på de dyrere elbilene, vil både AP og SV øke engangsavgiften på biler med bensin- og dieselmotor, slik at det fortsatt vil være mest lønnsomt å kjøpe en elektrisk bil.

Luksus-bilene rammes

Dette betyr at flere av de elbilene som i dag er mye solgt i Norge kommer til å bli dyrere fra nyttår. For en bestselger som Audi e-Tron, kan prisøkningen bli på 30 000-40 000 kroner. En vanlig Tesla Model S kan bli 72 500 kroner dyrere og en Porsche Taycan opp mot 200 000 kroner dyrere. Det er med andre ord luksus-elbilene innføringen av moms vil ramme.

Våre beregninger tar utgangspunkt i startprisen på noen av de mest solgte utgavene av disse bilene. Med tillegg for sommerdekk-pakke, tilhengerfeste og annet ekstrautstyr som kundene ofte vil ha, kan prispåslaget bli høyere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.