Sommerdekk-test 2023

Disse er rekkevidde-vinnere

Elbileiere kjemper for hver kilometer rekkevidde. Det setter spesielle krav til sommerdekkene. Vi har testet og funnet dekkene som gir deg flest kilometer.

RULLER LETT: Det er stor forskjell mellom hvor lett og tungt sommerdekkene ruller. Dekkene som ruller lettest gir deg også lengst rekkevidde. Foto: Mirva Kakko
RULLER LETT: Det er stor forskjell mellom hvor lett og tungt sommerdekkene ruller. Dekkene som ruller lettest gir deg også lengst rekkevidde. Foto: Mirva Kakko Vis mer
Publisert

At det er stor forskjell på rullemotstanden til sommerdekk, er ikke noe nytt. At dette er blitt veldig aktuelt nå, skyldes den store andelen elbiler som ruller på norske veier. De som kjører en bensin- eller dieselbil har ikke brydd seg så mye om dette. De svipper innom en bensinstasjon og etter fem minutter er tanken full igjen.

For elbileiere, som kjemper for hver kilometer rekkevidde, er dette blitt svært viktig. Nøkkelen ligger i lavest mulig rullemotstand og luftmotstand.

Disse ruller lett

I den store sommerdekk-testen har vi testet rullemotstanden til 11 dekk. Dekket som ruller lettest, og altså gir deg den lengste rekkevidden, er Bridgestone Turanza. Deretter følger Landsail Sentury, Pirelli Cinturato og Michelin Primacy. Forskjellen i økt rullemotstand mellom disse dekkene er på bare 1,3 prosent.

NYE SOMMERDEKK: VI har testet de mest aktuelle sommerdekkene. Spesielt elbil-eiere vil ha dekk som ruller lett og gir flest mulig kilometer på en lading. Foto: Mirva Kakko
NYE SOMMERDEKK: VI har testet de mest aktuelle sommerdekkene. Spesielt elbil-eiere vil ha dekk som ruller lett og gir flest mulig kilometer på en lading. Foto: Mirva Kakko Vis mer

Velger du dekkene med høyest rullemotstand, som er Nokian Hakka Blue og Linglong Sport Master, snakker vi om opp til 4,0 prosent økt rullemotstand og dermed kortere rekkevidde.

Et stort MEN

I testen har vi også med ett brukt piggfritt vinterdekk og et brukt sommerdekk – begge med fire millimeter mønsterdybde. Disse hadde den klart høyeste rullemotstanden og kan gi deg et kutt i rekkevidden på opp til 5,0 prosent.

Men det er et ganske stort men. Det er noen fysiske begrensninger som gjør det umulig å bygge alle de beste egenskapene inn i ett og samme sommerdekk. Det forklarer Jukka Antilla, som er testsjef i Test World i Finland og har vært ansvarlig for de store dekktestene våre i 20 år.

Rullemotstand Økning i forbruket (%)

Bridgestone Turanza 60,0 %
Landsail Sentury Qirin 9900,3 %
Pirelli Cinturato P71,1 %
Michelin Primacy 4+1,3 %
Goodride Solemax 11,5 %
Continental PremiumContact 72,7 %
Goodyear Eagle F1 Asym. 62,7 %
Winrun R3302,9 %
Hankook Ventus S1 evo33,1 %
Nokian Hakka Blue 33,2 %
Linglong Sport Master4,0 %

Testet i laboratorium. Dekkdimensjon 225/45R 17

Mister grepet

- Et dekk med den aller laveste rullemotstanden – og som dermed gir bilen din den lengste rekkevidden – vil ganske sikkert ha dårligere grep på våt asfalt. Og omvendt. Det dekket som har det aller beste våt-grepet, vil ha høyere rullemotstand. Det er den store utfordringen når nye dekk utvikles. I tillegg til lav rullemotstand, vil vi gjerne også ha godt grep på våte veier. Du må med andre ord gjøre noen valg her, sier Antilla.

DETTE ER VANSKELIG: Å gi kort bremsestrekning og god motstanden mot vannplaning, er det vanskeligste for et sommerdekk. Foto: Mirva Kakko
DETTE ER VANSKELIG: Å gi kort bremsestrekning og god motstanden mot vannplaning, er det vanskeligste for et sommerdekk. Foto: Mirva Kakko Vis mer

Bridgestone, som har den laveste rullemotstanden i vår test, har også en del lengre bremsestrekning på våt asfalt enn de beste. Det samme gjelder Landsail.

Det beste for deg

I tabellene i saken kan du se resultatene for alle testdekkene når det gjelder rullemotstand og våt-grep. Her kan du sammenlikne og plukke ut det dekket som passer deg best. Det er mulig å finne dekk som er gode kompromisser mellom rekkevidde og grep på våt asfalt.

Også luftmotstanden er avgjørende for god rekkevidde. Alle dekkene i testen er av samme dimensjon og har så og si samme luftmotstand. Men jo større hjul du har på bilen, jo høyere blir både rullemotstanden og luftmotstanden. Velger du de største hjulene på en elbil, kutter du rekkevidden dramatisk.

Dreper rekkevidden

Et godt eksempel er nye, elektriske BMW i4. Bilen kommer standard med 18-tommers hjul. Ifølge WLTP-testene er rekkevidden med disse hjulene 510 kilometer. Velger du derimot 20-tommers hjul, noe menge synes er tøffere, synker den til 417 kilometer. Du taper med andre ord nesten 10 mil rekkevidde.

VANSKELIG VALG: - Det er fysisk umulig å bygge alle gode egenskaper inn i det samme dekket. Men det finnes dekk som både har godt grep på våt vei, samtidig som det ruller ganske lett, sier testsjef Jukka Antilla. Foto: Mirva Kakko
VANSKELIG VALG: - Det er fysisk umulig å bygge alle gode egenskaper inn i det samme dekket. Men det finnes dekk som både har godt grep på våt vei, samtidig som det ruller ganske lett, sier testsjef Jukka Antilla. Foto: Mirva Kakko Vis mer

Frank Larsen er en av Norges fremste eksperter på dekk og har blant annet hatt ansvaret for utvikling av dekk for nordiske forhold i Continental. Han vet godt hvorfor rekkevidde går kraftig ned med de store hjulene:

Store hjul er dårlig

- Et dekk på de største felgene vil normalt være bredere og ha lavere profil. Dette øker rullemotstanden sammenliknet med et standard-dekk. Jo større hjul, jo mer veier de som regel. Tunge hjul er også negativt for rekkevidden. I tillegg har vi en tommelfingerregel som sier at 16 prosent av luftmotstanden til en bil kommer fra hjulene. Med store hjul øker luftmotstanden og rekkevidde går ned, forklarer Larsen.

Hele den store sommerdekk-testen kan du lese her – elbil24.no

Bremsing på våt asfalt Bremsestrekning (m)

Continental PremiumContact 721,1
Hankook Ventus S1 evo321,4
Nokian Hakka Blue21,7
Linglong Sport Master21,7
Goodyear Eagle F1 Asym. 621,8
Michelin Primacy 4+22,0
Pirelli Cinturato P722,0
Landsail Sentury Qirin 99022,7
Goodride Solemax22,8
Bridgestone Turanza 622,9
Winrun R33024,4

Bremsing fra 80-5 km/t på våt asfalt. Dekkdimensjon 225/45R 17

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer