Hvilken farge bør bilen ha?

Disse fargene gir dårlig bruktpris

En rosa eller oransje bruktbil går kundene ofte rett forbi. Har du en grå metallic vil den derimot være lett å selge videre.

GÅR FORBI: De fleste bruktbilkundene går forbi biler med en slik farge, viser undersøkelsen. Det påvirker bruktbilprisen negativt. Foto: KVD
GÅR FORBI: De fleste bruktbilkundene går forbi biler med en slik farge, viser undersøkelsen. Det påvirker bruktbilprisen negativt. Foto: KVD Vis mer
Publisert

At feil farge på bilen kan gjøre den vanskelig å selge i bruktmarkedet, er kanskje ikke så overraskende. Det gjør at opp mot 60 prosent av de potensielle kundene går rett forbi bilen.

Dette viser en undersøkelse svenske Kantar Sifo har gjort, for bilauksjonsfirmaet KVD.

Menn mest opptatt av farge

Totalt svarte 53 prosent av de spurte at feil farge skulle gjøre at de avsto fra å kjøpe en bil. Aller mest kresne var mennene. I undersøkelsen svarte 58 prosent av mennene at de ville avstå, mens «bare» 48 prosent av kvinnene var opptatt av fargen.

Rosa, oransje og gul er de fargene flest vil styre unna. Lys grå metallic, mørk grå metallic og svart er fargene de spurte i undersøkelsen likte best.

MER SPENNENDE: - Nordmenn har vært konservative i fargevalget, men nå ser vi at kundene begynner å velge litt sprekere farger som rødt med svart dekor, sier Øystein Degerdalen, som er salgssjef hos Toyota på Romerike. Foto: Rune Korsvoll
MER SPENNENDE: - Nordmenn har vært konservative i fargevalget, men nå ser vi at kundene begynner å velge litt sprekere farger som rødt med svart dekor, sier Øystein Degerdalen, som er salgssjef hos Toyota på Romerike. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Det er med bilen som med mange andre dyre innkjøp; vil du selge den videre en vakker dag, skal du tenke på å ikke gjøre alt for spesielle valg av farge eller mønster. Trender kommer og går i bilverdenen som andre steder, men til slutt er de fleste ganske konservative når de skal kjøpe en brukt bil, sier Henrik Otterstedt i KVD Bil i en kommentar til undersøkelsen.

Mest avskrekkende farger

# Farge
1.Rosa
2.Orange
3.Gul
4.Lilla
5.Beige

Feil farge og vond lukt

Nesten 1.200 personer i alderen 16 til 79 år var med i undersøkelsen. I tillegg til fargen, er dårlig lukt i bilen, ødelagte seter, skader på lakken, ødelagt utstyr og slitte dekk de vanligste årsakene til at folk rygger unna et bruktbilkjøp.

Øystein Degerdalen er salgssjef hos Toyota på Romerike og har de siste årene jobbet mye med bruktbil. Han mener også at bilkjøperne har vært ganske konservative når det gjelder farger, men ser nå at kundene ønsker noe annet enn grå metallic.

GRÅTT ER FLOTT: Slik ser det ofte ut i norske bruktbil-butikker. Grått er imidlertid en enkel farge å selge videre. Det gir en bra pris. Foto: Rune Korsvoll
GRÅTT ER FLOTT: Slik ser det ofte ut i norske bruktbil-butikker. Grått er imidlertid en enkel farge å selge videre. Det gir en bra pris. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Går vi tre-fire år tilbake, hadde nesten alle bilene i brukthallen vår sølv, grå eller svart farge. Nordmenn har vært ganske konservative når det gjelder å velge farge på bilene sine, konstaterer Degerdalen.

Mest ettertraktede farger

# Farge
1.Lys grå
2.Mørk grå
3.Svart
4.Blå
5.Rød

Velger sprekere farger

- Nå ser vi imidlertid at mange kunder velger litt sprekere farger. Rødt med svart dekor, synes mange er tøft. Vi selger også mange hvite biler med svart dekor, sier han og innrømmer samtidig at Toyota aldri har vært spesielt vågale når det gjelder å velge farger på bilene.

Degerdalen har derfor ikke har veldig mye erfaring med å selge biler med «rare» farger.

- Men det er ikke umulig. Det er ikke mer enn en uke siden vi solgte en brukt, rosa Toyota Aygo. Vi rakk ikke engang å annonsere den før den ble solgt. Årsaker til at den var så lettsolgt er nok at det finnes svært få med denne fargen i Norge. Jeg ville ikke tatt inn mange rosa biler i butikken uten at prisen var svært gunstig, forklarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer