Fallemmer stopper råkjørere i Sverige

Disse farts­demperne kan komme til Norge

Norske veimyndigheter er positive til å installere Actibump i kampen mot råkjøring. Men det er opp til kommunene om de vil ha dem.

FOR FORT: Farten din måles av en radar. Kjører du fortere enn fartsgrensen, senkes stålplaten seks centimeter i forkant og skaper en dump som gir et hardt slag i bilen. Foto: Edeva
FOR FORT: Farten din måles av en radar. Kjører du fortere enn fartsgrensen, senkes stålplaten seks centimeter i forkant og skaper en dump som gir et hardt slag i bilen. Foto: Edeva Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere svenske byer har tatt i bruk en fallem for å komme til livs bilister som kjører for fort. Actibump, som systemet heter, er installert blant annet i Linköping, Uppsala, Malmö, Västerås, Helsingborg og på Öresundbroen, mellom Malmö og København.

Sverige er imidlertid ikke det eneste landet som har tatt i bruk Actibump. Også Tsjekkia og Australia har installert fallemmene flere steder.

Gir slag i bilen

Sist i rekken til å montere Actibump er Karlstad kommune, på den andre siden av svenskegrensen. På sensommeren vil også den tyske byen Hannau starte forsøk med fallemmene. Det skjer i en 20-sone i sentrum av byen, hvor man fram til nå ikke har klart å få bilistene til å kjøre sakte.

Funksjonen er enkel:

  • Farten til bilen måles av en radar.
  • Kjører du fortere enn fartsgrensen på stedet, senkes en stålplate seks centimeter i fremkant og skaper en dump som gir et slag i bilen.
  • Holder du deg innenfor fartsgrensen merker du ingenting til dumpen.
  • Utrykningskjøretøyer har en transponder som overstyrer systemet.
  • I motsetning til vanlige fartshumper, der også de lovlydige opplever et hinder, gir Actibump bare en «smell» til de som kjører for fort.

Ved avkjøringen fra Oslo

I Karlstad er Actibump montert i nærheten av en av avkjøringene fra E18 fra Oslo. Christian Ottosson fra svenske Edeva AB, som har utviklet Actibump, forklarer:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer