Smarte gatelys:

Disse gatelyktene har du neppe sett maken til

220 gatelys øker lysstyrken fra 20 til 100 prosent hver gang det kommer en bil.

LED-GATELYS SPARER STRØM: Lysene langs fylkesvei 155 i Buskerud skrur seg plutselig på full styrke når man kommer kjørende. Skjermdump/Video: Rune Nesheim
LED-GATELYS SPARER STRØM: Lysene langs fylkesvei 155 i Buskerud skrur seg plutselig på full styrke når man kommer kjørende. Skjermdump/Video: Rune Nesheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved fylkesvei 155 i Hole kommune i Buskerud står 220 annerledes lyktestolper, over en veistrekning på ni kilometer.

Det er nemlig slik at når det ikke er trafikk på veien langs Tyrifjorden, dimmes lysene automatisk ned til 20 prosent styrke. Full belysning er det bare når veien har trafikk. Anlegget ble satt i drift i midten i oktober.

Vegvesenet har fascinert oss ved flere anledninger i år. Sjekk for eksempel dette testområdet for veimerking eller dette elektriske midtrekkverket.

Etaten har også kommet til en konklusjon om de rustne autovernene langs norske veier.

Se den fascinerende videoen av hvordan lysene plutselig popper på, når Dinside kommer kjørende, litt lenger ned i saken.

Sparer 2.100 kilowattimer i uka

I løpet av den første driftsmåneden var anlegget dimmet ned til 20 prosent av full styrke i 76 prosent av den totale tiden.

Dermed ble det ukentlig spart om lag 2.100 kilowattimer. Med disse tallene mener Vegvesenet at investeringen i de radarstyrte gatelysene vil være nedbetalt i løpet av fire og et halvt år.

Radar er montert på hver av de 220 stolpene, i en liten, svart radarboks. Den sørger for raskt og automatisk neddimming av lyset når veien ikke har trafikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer