Ukens veteran: Topp 10 «shooting brakes»

Disse har du aldri sett før!

Shooting Brake var opprinnelig betegnelsen på super-eksklusive karosserier med praktisk utforming. Her er tidenes ti vakreste.

Pontiac Firebird Trans-Am Type K: Original Firebird med "shooting brake" utgaven i forgrunn. med skuespiller James Garner i forgrunn til høyre. Foto: Arkiv
Pontiac Firebird Trans-Am Type K: Original Firebird med "shooting brake" utgaven i forgrunn. med skuespiller James Garner i forgrunn til høyre. Foto: Arkiv Vis mer
Publisert

Shooting Brake var opprinnelig betegnelsen på super-eksklusive karosserier med praktisk utforming, ofte bygget på et Rolls-Royce chassis.

I dag finnes det flere definisjoner på betegnelsen, men felles for de fleste er at Shooting Brake en rask GT eller sportsbil som er blitt omgjort til en stasjonsvogn av et eller annet slag.

Det betyr også at bilen bør være en todørsbil. De fleste bilene på denne listen er ekstremt sjeldne, mens andre er vanlige produksjonsbiler.

10. Aston Martin DB5 Shooting brake

DB5 er kjent for alle Bond-fans fra utallige Bond-filmer. Men Astons sjef Sir David Brown fikk Harold Radford til å bygge en stasjonsvogn av den, «for shooting and that sort of thing», til seg selv. Browns bil vakte oppsikt, og snart ville flere ha en. Dermed fulgte tolv kundebiler, fulgt av syv DB6.

Les også: Aston Martin bygger 25 kopier av legendariske DB5

Etterpå åpnet slusene seg, og flere firmaer har bygget om ulike Aston Martin modeller til Shooting Brake-standard. Men ingen er så vellykket som originalen.

9. Pontiac Firebird Trans-Am Type K

Tidenes stiligste Shooting Brake? Les noen ulike nettsider, og du vil finne all mulig motstridende informasjon om Pontiacs Type K. Jeg stoler på Pontiac-historikere, så min info kommer fra deres bøker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer