Sommerdekktest 2023

Disse støyer minst

Med stadig større hjul og lavere dekkprofiler, er det mange som plages med støy i bilen. At nesten alle nå kjøper stillegående elbiler, har gjort problemet enda større.

STØYER MYE: Det er ikke lenger motorstøyen i bilen som er problemet. Støyen fra moderne sommerdekk på grov asfalt er det eneste du hører når du passerer 40 km/t. Foto: Rune Korsvoll
STØYER MYE: Det er ikke lenger motorstøyen i bilen som er problemet. Støyen fra moderne sommerdekk på grov asfalt er det eneste du hører når du passerer 40 km/t. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Bilprodusentene skryter ofte av at komforten i deres nye biler stadig blir bedre. Når det gjelder støy er faktisk det motsatte tilfellet. Målinger vi har gjort viser at det er mer støy i en moderne bil i dag enn i en bil som ble bygget for 20 år siden. Og det til tross for at bilprodusentene legger ned mye penger i lyddemping.

I dag er det ikke motorstøyen som plager sjåføren og passasjerene. Det er dekkstøyen. Så fort du passerer 40 km/t, er det støy fra dekkene og veien som dominerer. Siden mange nye biler i dag er elektriske og stort sett uten noen form for motorstøy, blir støyen fra dekkene enda mer tydelig.

Ett dekk støyer minst

I vår store sommerdekktest har vi satt 11 nye og to slitte dekk. Her gir vi også karakterer for hvor mye eller lite dekkene støyer.

Forskjellen er relativt store mellom dekkene. Det laveste støynivået er det Bridgestone Turanza som har. Det støyer like lite som det fire år gamle piggfrie vinterdekket vi har med i testen.

Går vi en karakter ned, finner vi Continental, Landsail, Linglong og Nokian. Mest støy gir det fire år gamle sommerdekket som vi har tatt med i testen for sammenlikningens skyld. Resultatene fra alle dekkene finner du i tabellen nederst i saken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.