Disse syndene gir prikker i førerkortet

Åtte prikker i førerkortet gir førerkortbeslag. Vi ser nærmere på prikkordningen og forholdet mellom prikker og forenklede forelegg i dagens artikkel.

Publisert
Sist oppdatert

"Forskrift om prikkbelastning" ble innført 1. januar 2004 og har dermed virket i rundt tre og et halvt år. Målet med forskriften var å ha et ris bak speilet overfor dem som gjentatte ganger ble tatt for å synde i trafikken, men som til tross for forenklede forelegg fortsatte å bryte grunnleggende trafikkregler.

Essensen i prikkbelastnings-ordningen er at den som ender opp med åtte prikker i løpet av en treårsperiode mister førerkortet for seks måneder. Men hvilke trafikksynder er det egentlig som gir prikker? Og hva er forholdet mellom prikker og forenklede forelegg?

Fart, rødt lys, forbikjøring og vikeplikt

I hovedsak er det fire typer overtredelser som resulterer i et "prikkete førerkort"; fart, kjøring på rødt lys, ulovlige forbikjøringer og brudd på vikepliktreglene. Hvis vi ser bort fra fart, er dette overtredelser som kvalifiserer til de høyeste forenklede foreleggene - de som befinner seg i 5.200-kroners-klassen.

Kortere "prikk-liste"

Det innebærer at listen over overtredelser som gir prikker er langt kortere enn listen over forseelser som fører til forenklet forelegg. For eksempel gis det forenklet forelegg for ulovlig bruk av mobiltelefon (1.300 kr), kjøring uten å ha tilstrekkelig utsyn (2.000 kr), kjøring på fortau (3.200 kr) og kjøring i kollektivfelt (4.200 kr). Ingen av disse forseelsene resulterer i prikker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer