Disse syndene gir prikker i førerkortet

Åtte prikker i førerkortet gir førerkortbeslag. Vi ser nærmere på prikkordningen og forholdet mellom prikker og forenklede forelegg i dagens artikkel.

Publisert
Sist oppdatert

"Forskrift om prikkbelastning" ble innført 1. januar 2004 og har dermed virket i rundt tre og et halvt år. Målet med forskriften var å ha et ris bak speilet overfor dem som gjentatte ganger ble tatt for å synde i trafikken, men som til tross for forenklede forelegg fortsatte å bryte grunnleggende trafikkregler.

Essensen i prikkbelastnings-ordningen er at den som ender opp med åtte prikker i løpet av en treårsperiode mister førerkortet for seks måneder. Men hvilke trafikksynder er det egentlig som gir prikker? Og hva er forholdet mellom prikker og forenklede forelegg?

Fart, rødt lys, forbikjøring og vikeplikt

ILLUSTRASJONSFOTO: Per Ervland
ILLUSTRASJONSFOTO: Per Ervland Vis mer

Disse syndene gir prikker i førerkortet

 1. Syndene som gir prikker i førerkortet


I hovedsak er det fire typer overtredelser som resulterer i et "prikkete førerkort"; fart, kjøring på rødt lys, ulovlige forbikjøringer og brudd på vikepliktreglene. Hvis vi ser bort fra fart, er dette overtredelser som kvalifiserer til de høyeste forenklede foreleggene - de som befinner seg i 5.200-kroners-klassen.

Kortere "prikk-liste"

Det innebærer at listen over overtredelser som gir prikker er langt kortere enn listen over forseelser som fører til forenklet forelegg. For eksempel gis det forenklet forelegg for ulovlig bruk av mobiltelefon (1.300 kr), kjøring uten å ha tilstrekkelig utsyn (2.000 kr), kjøring på fortau (3.200 kr) og kjøring i kollektivfelt (4.200 kr). Ingen av disse forseelsene resulterer i prikker.

Ikke prikker for alle typer ulovlig forbikjøring

Hvis man går dypere inn i materien viser det seg også at det finnes forseelser i 5.200-kroners-klassen som ikke resulterer i prikker. For eksempel gis det ikke prikker for ulovlig terrengkjøring. Det gis heller ikke prikker for ulovlig forbikjøring på høyre side, når forankjørende har gitt tegn til forbikjøring eller når bakenforkjørende har påbegynt forbikjøring.

To prikker

Andre typer ulovlig forbikjøring gir imidlertid to prikker. Også kjøring på rødt lys og brudd på vikepliktreglene kvalifiserer til to prikker. Det samme gjelder større fartsoverskridelse enn 15 km/t på veier med 60-grense eller lavere og større fartsoverskridelser enn 20 km/t på veier med 70-grense eller høyere.

En prikk

Også mindre fartsoverskridelser kan resultere i prikkbelastninig - men da kun med en enkelt prikk. Dette gjelder 11-15 km/t på veier med 30-, 40-, 50- og 60-grense og 16-20 km/t på veier med 70-, 80-, 90- og 100-grense.

Enda mindre alvorlige fartsoverskridelser (1-10 km/t i 60-sone eller lavere og 1-15 km/t i 70-grense eller høyere) resulterer altså ikke i prikk.

Både og

Hva med deg?

Har du prikker i ditt førerkort? (Avsluttet)
Nei(67%) 4399
Ja, to(13%) 836
Ja, én(6%) 404
Ja, fire(3%) 203
Ja, tre(3%) 194
Ja, jeg endte opp med åtte(3%) 186
Ja, seks(2%) 140
Ja, fem(1%) 96
Ja, syv(1%) 84
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Den som måtte tro at prikkbelastning gir fritak for forenklet forelegg må nok tro om igjen. Det må også den som tror at det er mulig å krangle seg vekk fra prikkene. "Den enkelte registrering av prikk er ikke gjenstand for klage", heter det i Forskrift om prikkbelastning.

Ingen rabatt

De siste årene har det blitt stadig vanligere å operere med kvantumsrabatt i strafferettspleien. Men norske bilister vil ikke kunne regne med noen rabatt ved å bryte Vegtrafikkloven flere ganger samtidig. Dersom en handling innebærer flere overtredelser på en gang, vil den aktuelle føreren bli "prikklagt" for samtlige forhold.

Kan gi forlenget beslagsperiode

Prikker tildeles altså i utgangspunktet for overtredelser som ikke i seg selv gir grunnlag for inndragelse av førerkort. Men selv en enkelt prikk kan være skummel i visse situasjoner. Blir man tatt for en handling som alene gir grunnlag for førerkortbeslag, vil tidligere ilagte prikker kunne veie inn når lengden på beslagsperioden skal bestemmes.

Åtte prikker: Seks måneder

Den dagen førerkortet eventuelt er belemret med seks prikker, får innehaveren en skriftlig melding der vedkommende gjøres oppmerksom på konsekvensene av ytterligere prikker. Hvis innehaveren ikke skjerper seg og ender opp med åtte prikker i løpet av en treårsperiode, beslaglegges førerkortet i utgangspunktet for seks måneder.

I situasjoner der tap av førerkort vil "virke urimelig hardt" og "det foreligger særdeles formildende omstendigheter ved det forhold som ga grunnlag for siste ilagte prikk" er det imidlertid håp om en kortere beslagsperiode. Etter beslagsperioden slettes uansett prikkene og man begynner på ny frisk med et "prikkfritt" førerkort.

 • Full oversikt over alle overtredelser som gir prikker finner du her.
 • [Ugjyldig objekt (debatt)]  LES OGSÅ

 • Så fort ryker tusenlappene: Full oversikt over trafikkrelaterte gebyrer og forenklede forelegg
 • Så lenge må du klare deg uten lappen: Full oversikt over beslagsperioder knyttet til ulike hastighetsoverskridelser
 • Tilhenger eller stor US-SUV: Pass farten!
 • Kilder: Utrykningspolitiet, Lovdata


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer