UP på norske veier sommeren 2019

Disse veiene blir ekstra overvåket i sommer

I tillegg til de store utfartsveiene, har utrykningspolitiet plukket ut 107 utsatte veistrekninger som de vil overvåke spesielt for fart og rus.

107 UTSATTE VEIER: - Vi har plukket ut 107 utsatte veistrekninger over hele landet, som nå overvåkes spesielt nøye, forteller UP-sjef Runar Karlsen. Foto: UP
107 UTSATTE VEIER: - Vi har plukket ut 107 utsatte veistrekninger over hele landet, som nå overvåkes spesielt nøye, forteller UP-sjef Runar Karlsen. Foto: UP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Legg bort telefonen, hold fartsgrensen og kjør i edru tilstand. Da slipper du unna klørne til UP i sommer.

Det er UP-sjef Runar Karlsen som kommer med denne oppfordringen til norske ferie-bilister. Selv om det er sommer og ferie, har han og hans menn fullt fokus på det som skjer på veiene.

- Om sommeren ser vi at flere kjører for fort og at flere kjører med rus. Det medfører mange alvorlige ulykker, der folk blir alvorlig skadet eller drept. Fart og rus er derfor to av de tingene vi vil fokusere spesielt på i sommer, sier UP-sjefen til Dinside.

Beslagla 5.500 førerkort

Statistikken fra 2018 viser en økning både i fartsovertredelser og rus bak rattet, og underbygger UP-sjefens prioriteringer. Da tok Utrykningspolitiet rundt 91.000 bilførere for å kjøre for fort.

Tar vi med tall fra politidistriktene, er vi oppe i rundt 100.000 fartssyndere. 78.050 bilister ble i tillegg tatt for å kjøre for fort forbi fotoboksene. Totalt beslagla politiet førerkortet til 5.500 råkjørere.

- Det ekstra fokuset vi har på fart og rus, har gjort at mange flere blir tatt. I fjor stoppet vi 9.649 førere med rus – en økning på 164 prosent siden 2014. Vi rus-tester nå som hovedregel alle sjåfører som stoppes, sier Karlsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer