Mazda Skyactiv-X

Dødsstøtet for dieselmotoren?

Mazda forbereder neste generasjon bensinmotor, som skal bli radikalt bedre enn dagens. Samtidig forsterkes samarbeidet med Toyota.

EFFEKTIVT: I fravær av elektrifiserte modeller, jobber Mazda frem det som kan bli de mest effektive forbrenningsmotorene. Fremfor alt den hellige gral i motorverdenen: Bensinmotor som fungerer med selvantenning i sylindrene - som en dieselmotor. Bildet viser dagens CX-5, som fortsatt støtter seg tungt til dieselteknologi. Foto: Mazda
EFFEKTIVT: I fravær av elektrifiserte modeller, jobber Mazda frem det som kan bli de mest effektive forbrenningsmotorene. Fremfor alt den hellige gral i motorverdenen: Bensinmotor som fungerer med selvantenning i sylindrene - som en dieselmotor. Bildet viser dagens CX-5, som fortsatt støtter seg tungt til dieselteknologi. Foto: Mazda Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hiroshima i Japan er ikke bare kjent for atombombeslippet i 1945, men også for sin bilprodusent Mazda, som er kjent for å gå sine egne veier i ett og mangt. For eksempel har de hardnakket i det lengste nektet å gi opp Wankelmotorens rotasjonsprinsipp, og de har innført et særegent og gjennomført designspråk på de siste generasjonene personbiler, kalt Kodo.

Effektivisering og Toyota-allianse

For ikke å snakke om at de så langt har holdt seg unna elektrifisering og ladbare biler for å konsentrere seg om effektivisering av eksisterende teknologi. Dagens generasjon Mazda-modeller er basert på en mengde teknologiforbedringer på forskjellige plan, som går under fellesbetegnelsen Skyactiv. Vi var blant de første som fikk teste teknologiene på prototype-stadiet.

Nå nærmer neste steg i utviklingen seg og Mazda, som liten produsent, vet at de ikke kan gjøre alt på egenhånd. De har derfor nylig annonsert en forsterking av samarbeidet med giganten Toyota. Alliansen innebærer at selskapene går inn i hverandres kapital, og det skal produseres biler i fellesskap, samtidig som det skal utvikles elbil-teknologi for fremtidige modeller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer