Mazda Skyactiv-X

Dødsstøtet for dieselmotoren?

Mazda forbereder neste generasjon bensinmotor, som skal bli radikalt bedre enn dagens. Samtidig forsterkes samarbeidet med Toyota.

EFFEKTIVT: I fravær av elektrifiserte modeller, jobber Mazda frem det som kan bli de mest effektive forbrenningsmotorene. Fremfor alt den hellige gral i motorverdenen: Bensinmotor som fungerer med selvantenning i sylindrene - som en dieselmotor. Bildet viser dagens CX-5, som fortsatt støtter seg tungt til dieselteknologi. Foto: Mazda
EFFEKTIVT: I fravær av elektrifiserte modeller, jobber Mazda frem det som kan bli de mest effektive forbrenningsmotorene. Fremfor alt den hellige gral i motorverdenen: Bensinmotor som fungerer med selvantenning i sylindrene - som en dieselmotor. Bildet viser dagens CX-5, som fortsatt støtter seg tungt til dieselteknologi. Foto: Mazda Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hiroshima i Japan er ikke bare kjent for atombombeslippet i 1945, men også for sin bilprodusent Mazda, som er kjent for å gå sine egne veier i ett og mangt. For eksempel har de hardnakket i det lengste nektet å gi opp Wankelmotorens rotasjonsprinsipp, og de har innført et særegent og gjennomført designspråk på de siste generasjonene personbiler, kalt Kodo.

Effektivisering og Toyota-allianse

For ikke å snakke om at de så langt har holdt seg unna elektrifisering og ladbare biler for å konsentrere seg om effektivisering av eksisterende teknologi. Dagens generasjon Mazda-modeller er basert på en mengde teknologiforbedringer på forskjellige plan, som går under fellesbetegnelsen Skyactiv. Vi var blant de første som fikk teste teknologiene på prototype-stadiet.

KODO + WANKEL: Mazda går sine egne veier, både når det gjelder design og når det gjelder teknologi. Her ser vi konseptet RX Concept, som ble vist i 2015 - med rotasjonsmotor! Foto: Mazda
KODO + WANKEL: Mazda går sine egne veier, både når det gjelder design og når det gjelder teknologi. Her ser vi konseptet RX Concept, som ble vist i 2015 - med rotasjonsmotor! Foto: Mazda Vis mer

Nå nærmer neste steg i utviklingen seg og Mazda, som liten produsent, vet at de ikke kan gjøre alt på egenhånd. De har derfor nylig annonsert en forsterking av samarbeidet med giganten Toyota. Alliansen innebærer at selskapene går inn i hverandres kapital, og det skal produseres biler i fellesskap, samtidig som det skal utvikles elbil-teknologi for fremtidige modeller.

Fra Skyactiv til Skyactiv-X

Et annet ledd i strategiplanen frem mot 2030, som Mazda på sitt sedvanlig sprudlende marketing-språk kaller «Sustainable Zoom-Zoom 2030», er utviklingen av neste generasjon bensinmotor - Skyactiv-X.

Mazda hevder nå å ha løst den evige utfordringen med å utvikle en velfungerende bensinmotor etter selvantenningsprinsippet - som altså har fordelene til en dieselmotor i tillegg til fordelene med en bensinmotor.

ALLIANSE: Toppsjefene i Toyota og Mazda forsterker samarbeidet mellom de to bilprodusentene. Foto: Mazda
ALLIANSE: Toppsjefene i Toyota og Mazda forsterker samarbeidet mellom de to bilprodusentene. Foto: Mazda Vis mer

Teknologien kalles HCCI, som står for Homogenous Charge Compression Ignition og baserer seg på at man får bensinen til å selvantenne ved å øke kompresjonen. Det er dette som benyttes i en dieselmotor og som gjør tennpluggen overflødig i denne.

Bilindustrien har i mange år forsøkt å få denne teknologien til å fungere på tilfredsstillende vis, men de tekniske utfordringene har vært vanskelige å overkomme. Blant annet har kaldstart vært ekstremt vanskelig, det har vært vanskelig å kontrollere forbrenningstidspunktet og dermed utslippene, og man har ikke klart å opprettholde den nødvendig høye kompresjon over hele motorens arbeidsregister.

Overgår diesel i effektivitet

Men Mazda hevder altså å ha kommet et vesentlig skritt i riktig retning og annonserer at de vil være først i verden med denne teknologien, som er blitt kalt en hellig gral innen motorteknologi. Men den japanske produsenten kaller sin teknologi for SCCI og ikke HCCI. Dette fordi de tross alt ikke har kommet så langt at tennpluggen blir helt overflødig - den vil fortsatt være i bruk ved de laveste og høyeste turtallene. SCCI betyr Spark Controlled Compression Ignition.

ØKT EFFEKTIVITET: Skjemaet er en del av presentasjonen til Mazda og forklarer hvordan man kan klare seg med magrere blanding for økt effektivitet.
ØKT EFFEKTIVITET: Skjemaet er en del av presentasjonen til Mazda og forklarer hvordan man kan klare seg med magrere blanding for økt effektivitet. Vis mer

Kort fortalt, kombinerer teknologien fordelene med diesel- og bensinteknologiene. Den kompressormatede Skyactiv-X-motoren skal samtidig gi forbedret motorrespons, høyere dreiemoment og bedre drivstofføkonomi.

Mazda planlegger å komme på markedet med en motor basert på dette prinsippet allerede i 2019 - om mindre enn to år - og lover en forbedring i effektivitet på 20 til 30 prosent, noe som også vil gjøre den mer effektiv enn dagens dieselmotorer.

Høres for godt ut til å være sant? Vel - det finner vi ut i 2019, altså.

Les også:

Test av den beste folkelige roadsteren - Mazda MX-5 RF

Jo, 2017-modellen CX-5 er helt ny, og vi har kjørt den

Test: Mazda 6 med firehjulsdrift

VISJONEN: Her er komponentene i første etappe av Mazdas 2030-strategi. Illustrasjon: Mazda
VISJONEN: Her er komponentene i første etappe av Mazdas 2030-strategi. Illustrasjon: Mazda Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer