Dragracingens historie

Dragracing er i utgangspunktet en amerikansk sport. Målet er rett og slett å tilbakelegge en kvart engelsk mil (402,33 meter) på kortest mulig tid.

Publisert
Sist oppdatert

Sporten oppsto allerede på 1930-tallet i California, der bilentusiaster tok med seg utrangerte biler med trimmede motorer ut i ørkenen for å kjøre om kapp. En gammel kjerre kalles gjerne "drag" på amerikansk og dermed var navnet gitt - dragrace.

Anderstorp i 1968

National Hot Rod Asscociation (NHRA) ble stiftet i 1951 og arrangerte løp på nedlagte flyplasser, motorveier og store parkeringsplasser. Etter hvert spredte sporten seg til resten av verden og i 1965 ble sporten anerkjent av Det internasjonale bilforbundet (FIA). Det første løpet i Norden ble arrangert i svenske Anderstorp i 1968.

Fyresdal i 1978

Ti år senere, i 1978, ble det første dragracet arrangert på norsk jord. Arena var Fyresdal flyplass og arrangør var American Car Club of Norway. Fra 1983 har det blitt arrangert store dragracing-stevner på Gardermoen flyplass.

Bjørnstad og Berstad

Dragracing har aldri blitt noen stor sport i Norge, men to nordmenn har likevel markert seg internasjonalt. Ludvig Bjørnstad var blant de beste førerne i Europa på 80-tallet og ble i 1987 første nordmann som kjørte et drag på mindre enn 6 sekunder. På 90-tallet overtok Liv Berstad, som i en periode holdt europarekorden i klassen Top-Fuel med 5,132 sekunder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer