Derfor brenner moderne biler oftere

Dramatisk økning
i antall bilbranner

Torsdag sto denne Mercedes-Benz-en i full fyr på E6 inn mot Oslo. Biler brenner oftere enn noen gang og ekspertene mener de vet årsaken.

DRAMATISK: Det er svært dramatisk når en bil begynner å brenne under kjøring, slik som her på E6 utenfor Oslo forrige uke. Foto: Rune Korsvoll
DRAMATISK: Det er svært dramatisk når en bil begynner å brenne under kjøring, slik som her på E6 utenfor Oslo forrige uke. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

En bilbrann er svært dramatisk for dem som opplever det. Det kan skje plutselig under kjøring og da er det bare en ting som gjelder: Å få alle passasjerene ut av bilen og ring til brannvesenet.

Oppfatningen har vært at brann er noe som oppstår i gamle og slitne biler, men det er ikke tilfellet. Moderne biler som har mye elektronikk, mange komponenter av kunststoff og diesel-innsprøyting under høyt trykk, er utsatt.

HUSK! Følg oss på Instagram @dinsidemotor_autofil
HUSK! Følg oss på Instagram @dinsidemotor_autofil Vis mer

Økte 41,8 prosent på to år

I fjor brant nesten 3.500 biler på norske veier, viser statistikken fra forsikringsselskapene. Dette er det høyeste tallet noen gang. I 2007 var antall bilbranner til sammenlikning 2.967.

Ser vi på utbetalingene etter brannene, er økningen enda tydeligere: I 2007 ble det utbetalt 154 millioner kroner etter bilbranner, i 2016 var dette økt til 196 millioner og i fjor betalte selskapene ut 278 millioner.

De to siste årene er økningen på hele 41,8 prosent.

UTBETALINGENE ØKER: Utbetalingene etter bilbranner økte med over 40 prosent fra 2016 til 2018. Foto: If
UTBETALINGENE ØKER: Utbetalingene etter bilbranner økte med over 40 prosent fra 2016 til 2018. Foto: If Vis mer

Mange elektriske deler

Bergerud er teknisk konsulent i Norges Automobil-Forbund. Han har ingen god forklaring på hvorfor flere biler brenner.

- Vi tror det har sammenheng med at bilene får stadig flere elektriske komponenter med tilhørende kontakter eller med lekkasjer i diesel-systemer som har svært høy trykk. I tillegg har vi sett at resirkulerings-ventiler for eksosgassen har skapt problemer for enkelte bilprodusenter, sier Bergerud.

Informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige peker på noe av det samme:

- Bilene blir stadig mer høyteknologiske og får flere elektriske komponenter. Jo flere av disse, desto større er sjansen for at feil oppstår og at det kan begynne å brenne. Moderne biler er også dyrere å reparere. Det er en av forklaringene på at utbetalingene øker så mye, sier Rysstad.

Salting øker risikoen

Han får støtte av kollega Sigmund Clementz i If forsikring, som også peker på et annet problem:

- Vi ser at økt salting fører til mer korrosjon i elektriske anlegg, spesielt i kontakter, og dermed økt risiko for brann, sier Clementz.

ELEKTRISKE KOMPONENTER: Moderne biler har mange elektriske komponenter og kontakter. Dette kan bidra til økt fare for kortslutninger og brann. Foto: Rune Korsvoll
ELEKTRISKE KOMPONENTER: Moderne biler har mange elektriske komponenter og kontakter. Dette kan bidra til økt fare for kortslutninger og brann. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Han legger også litt av skylden på oss bileiere:

- Tidligere var det vanlig å ta motorvask på bilen. Slik er det ikke lenger. Det er ikke mange som tar sjansen på å gå løs på motorrommet på en moderne bil med en høyttrykkspyler. Det kan jeg forstå, men et skittent motorrom med støv og oljerester bidrar til at en brann får godt tak, sier Clementz.

Mange tilbakekallinger

Samtidig med at antallet branner øker, ser vi at stadig flere bilprodusenter kaller tilbake biler på grunn av feil som kan føre til brann. I sommer kom det melding om at Volvo kaller tilbake 507.000 biler på grunn av fare for overoppheting i motorrommet slik at innsugsmanifolden i plast kan smelte og forårsake brann.

I fjor høst måtte BMW kalle tilbake 324.000 dieselbiler i Europa etter 27 motorbranner på kort tid i Korea. Det var en feil på en ventil for resirkuleringen av eksosgassen som var årsaken til brannene.

REDD LIV: - Første bud er å få folk ut av bilen, sier Rune Nielsen, brannteknisk utreder i Gjensidige. Foto: Gjensidige
REDD LIV: - Første bud er å få folk ut av bilen, sier Rune Nielsen, brannteknisk utreder i Gjensidige. Foto: Gjensidige Vis mer

Nå i sommer har Porsche kalt tilbake flere Panamera-modeller der det er fare for kortslutning og brann. Audi varslet i juli en tilbakealling av den nye elbilen e-Tron på grunn av lekkasje i elektronikkboksen, noe som kan føre til kortslutning og brann i spesielle tilfeller. I sommer varslet også Kia en tilbakekalling av elbilen e-Niro på grunn av forhøyet motstand i kontaktene til hoved-releene og dermed mulighet for brann.

Dette er bare noen eksempler som bekrefter teoriene til forsikringsselskapene.

Første bud er å redde liv

Hva gjør jeg?

En bilbrann oppleves som dramatisk, spesielt dersom du har små barn i baksetet. Hvis bilen din begynner å brenne er det først og fremst liv og helse som er viktig. Rune Nielsen er brannteknisk utreder i Gjensidige og forklarer hva du må gjøre hvis du opplever en bilbrann:

  • Stopp bilen og slå av tenningen.
  • Få alle passasjerene ut.
  • Lukk dørene.
  • Ring brannvesenet på 110.
  • Dersom det er et brannslukningsapparat i nærheten, for eksempel i en lastebil som stopper, er det lov å forsøke og slukke.
  • Hold deg unna røyken. Røyken fra plast og andre materialer i bilen kan være giftig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer