«Dreper» batteriet

Er du redd for at batteriet i elbilen din skal bli dårlig og ødelegge rekkevidden? Da bør du helst unngå dette.

SÅ LITE SOM MULIG: Hurtiglading bør brukes så lite som mulig og bare når det er helt nødvendig, for eksempel på langtur, sier ekspertene. Foto: Daimler
SÅ LITE SOM MULIG: Hurtiglading bør brukes så lite som mulig og bare når det er helt nødvendig, for eksempel på langtur, sier ekspertene. Foto: Daimler Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selskapet Avilo Battery Diagnostics, som blant annet har et samarbeid med Norsk Elbilforening her hjemme, har sett på forskjellen mellom elbiler som hurtiglades mye og biler som stort sett lades med ladeboks hjemme.

Målet har vært å finne ut i hvilken grad hurtiglading påvirker «helsen» til batteriet. Blant annet på grunn av test av bilene til mange av Elbilforeningen medlemmer, har selskapet nå tilstanden til et stort antall elbiler i sin database.

Kutter rekkevidden

Konklusjonen til selskapet er klar: Mye hurtiglading gir til dels kraftig reduksjon av effekten til batteriet. Rådet fra selskapets tekniske sjef er like tydelig: Bruk hurtiglading bare når det virkelig er nødvendig.

I fjor sjekket Avilo batteri-tilstanden til elbiler som hadde kjørt langt (rundt 180 000 kilometer). Her fant de at effekten til batteriet var redusert med 17 prosent i gjennomsnitt, med tilsvarende kutt i rekkevidden, sammenliknet med biler som var ladet hjemme.

Hvilke merker og modeller som taper mest, oppgir selskapet ikke.

Minst mulig hurtiglading

Nå har selskapet studert et utvalg på 160 elbiler som er kjørt rundt 80 000 kilometer. Også her finner Avilo at effekten til batteriet reduseres ved mye bruk av hurtiglader, om enn bare med 7,5 prosent sammenliknet med biler som stort sett er ladet hjemme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.