«Dreper» batteriet

Er du redd for at batteriet i elbilen din skal bli dårlig og ødelegge rekkevidden? Da bør du helst unngå dette.

SÅ LITE SOM MULIG: Hurtiglading bør brukes så lite som mulig og bare når det er helt nødvendig, for eksempel på langtur, sier ekspertene. Foto: Daimler
SÅ LITE SOM MULIG: Hurtiglading bør brukes så lite som mulig og bare når det er helt nødvendig, for eksempel på langtur, sier ekspertene. Foto: Daimler Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selskapet Avilo Battery Diagnostics, som blant annet har et samarbeid med Norsk Elbilforening her hjemme, har sett på forskjellen mellom elbiler som hurtiglades mye og biler som stort sett lades med ladeboks hjemme.

Målet har vært å finne ut i hvilken grad hurtiglading påvirker «helsen» til batteriet. Blant annet på grunn av test av bilene til mange av Elbilforeningen medlemmer, har selskapet nå tilstanden til et stort antall elbiler i sin database.

Kutter rekkevidden

Konklusjonen til selskapet er klar: Mye hurtiglading gir til dels kraftig reduksjon av effekten til batteriet. Rådet fra selskapets tekniske sjef er like tydelig: Bruk hurtiglading bare når det virkelig er nødvendig.

SKADER BATTERIET: Mye hurtiglading gjør at effekten til batteriet svekkes, slår selskapet Avilo fast i en ny rapport. Hvilke biler som taper mest og minst på dette, oppgis ikke. Ill.foto: Volkswagen
SKADER BATTERIET: Mye hurtiglading gjør at effekten til batteriet svekkes, slår selskapet Avilo fast i en ny rapport. Hvilke biler som taper mest og minst på dette, oppgis ikke. Ill.foto: Volkswagen Vis mer

I fjor sjekket Avilo batteri-tilstanden til elbiler som hadde kjørt langt (rundt 180 000 kilometer). Her fant de at effekten til batteriet var redusert med 17 prosent i gjennomsnitt, med tilsvarende kutt i rekkevidden, sammenliknet med biler som var ladet hjemme.

Hvilke merker og modeller som taper mest, oppgir selskapet ikke.

Minst mulig hurtiglading

Nå har selskapet studert et utvalg på 160 elbiler som er kjørt rundt 80 000 kilometer. Også her finner Avilo at effekten til batteriet reduseres ved mye bruk av hurtiglader, om enn bare med 7,5 prosent sammenliknet med biler som stort sett er ladet hjemme.

Avilos tekniske sjef, Nikolaus Mayerhofer, sier til elbil.no at det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål rundt batterihelse.

SJEKK BRUKTBIL: For deg som skal kjøpe brukt elbil, vil det være nyttig å få en oversikt over hvordan tidligere eier har ladet bilen. Mye hurtiglading kan bety at batteriet er blitt dårligere. Foto: Rune Korsvoll
SJEKK BRUKTBIL: For deg som skal kjøpe brukt elbil, vil det være nyttig å få en oversikt over hvordan tidligere eier har ladet bilen. Mye hurtiglading kan bety at batteriet er blitt dårligere. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Vi vil fortsette å overvåke hurtiglading for å se hvordan batteriets helse påvirkes. Basert på våre målinger, analyser og observasjoner kan vi bare anbefale hurtiglading når det virkelig er nødvendig, sier Mayerhofer.

Ekstrem lynlading

Samtidig som stadig mer forskning viser at effekten til elbil-batteriet reduseres ved mye bruk av hurtiglader, annonserer flere bilprodusenter nye lynladere med ekstremt hurtig lading.

Nye Lotus Eletre har støtte for lading med 460 kilowatt (kW), opplyser fabrikken. Xpeng og Nio, skal klare lading med henholdsvis 480 og 500 kW med nye lynladere.

Vanlig hurtiglading i Norge i dag er mellom 50 og 150 kW. Fra ladeboksen hjemme, lader du vanligvis med rundt 11 kW.

AV OG TIL: - Hurtiglad så lite som mulig, menå hurtiglade elbilen av og til på langtur er ikke noe problem, fastslår testsjef i Elbilforeningen, Ståle Frydenlund. Foto: Elbilforeningen
AV OG TIL: - Hurtiglad så lite som mulig, menå hurtiglade elbilen av og til på langtur er ikke noe problem, fastslår testsjef i Elbilforeningen, Ståle Frydenlund. Foto: Elbilforeningen Vis mer

Av og til er greit

Ståle Frydenlund, som er testsjef i Elbilforeningen, understreker at det ikke er noe problem med sporadisk hurtiglading på lengre turer.

- Poenget her er å ha et bevisst forhold til fordelingen mellom normal- og hurtiglading dersom du vil at bilen skal prestere best mulig, lengst mulig, sier Frydenlund.

For deg som skal kjøpe brukt elbil, vil det være nyttig å få en oversikt over hvordan tidligere eier har ladet bilen hvis det er mulig. Mange kjørte kilometer på telleren i løpet av kort tid, kan være en varsellampe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer