Dropp det i dag

Her er det mye å spare.

DYREST FREDAG: Fredag og en av de første dagene i uka er bensin- og dieselprisen som høyest, viser en oversikt som Konkurransetilsynet har gjort. Foto: Rune Korsvoll
DYREST FREDAG: Fredag og en av de første dagene i uka er bensin- og dieselprisen som høyest, viser en oversikt som Konkurransetilsynet har gjort. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som følger med på bensin- og dieselprisene på sin lokale bensinstasjon, har sikkert sett de store variasjonene i prisene fra dag til dag. Nøyaktig når det er dyrest og billigst å tanke, kan variere noe fra sted til sted og fra uke til uke.

Nå har imidlertid Konkurransetilsynet fulgt prisene på bensin og diesel fra oktober 2022 til mars 2023 og funnet at de er to dager i uka prisene settes kraftig opp: En av de første dagene i uka og på fredag. Mellom hver pristopp settes prisene gradvis ned. Billigst er det rett før prisene settes opp igjen.

Prishopp klokka ti

– De første stasjonene setter vanligvis opp prisen klokken 10 i ukedagene og noen timer tidligere i helgene. Deretter følger de andre etter. Det kan være nyttig å merke seg at det kan ta litt tid før alle stasjonene har økt prisen. Dersom du ser at en bensinstasjon har høy pris på drivstoff, kan du sjekke om det er stasjoner i nærheten som ikke har rukket å øke prisen ennå. Det kan det være en god del penger å spare på, sier økonom og seniorrådgiver Inger Sommerfelt Ervik ved avdeling for bygg, industri og energi i Konkurransetilsynet.

SPARER TUSENLAPPER: Du kan spare 200-300 kroner på en tank bensin dersom du velger å fylle på den dagen i uka som er billigst. Gjennom et år, blir det flere tusen kroner. Foto: Rune Korsvoll
SPARER TUSENLAPPER: Du kan spare 200-300 kroner på en tank bensin dersom du velger å fylle på den dagen i uka som er billigst. Gjennom et år, blir det flere tusen kroner. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Hundrelapper å spare

Det er med andre ord mye å spare på å følge med og velge en av de billigste dagene i uka å fylle tanken på bilen. Tar vi eksemplet fra vår lokale Circle K stasjon, sparer du rundt fem kroner per liter bare ved å vente en dag. Det vil si 250 kroner på en 50-liters tank. Hvis dette er noe du gjør to-tre ganger hver måned, snakker vi plutselig om store beløp spart i året.

Da drivstoffprisene var på sitt høyeste i fjor sommer – ofte helt opp mot 28 kroner per liter – krevde NAF at Regjeringen skulle gjøre noe med avgiftene på bensin og diesel. Moms, veibruksavgift og CO2-avgiften utgjør nesten halvparten av prisen.

Må følge med på prisen

Regjeringen lovte å kutte, men foreløpig har lite skjedd.

- De ekstreme prisene fra i fjor sommer har vi heldigvis ikke nå, selv om drivstoff fortsatt er dyrt. Men prisene svinger mer enn før og det er lurt å følge med når du fyller, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

FEM KRONER DYRERE: - Det siste halvåret har det vært vanlig med tre-fire kroner forskjell mellom de laveste og høyeste bensinprisene i løpet av en uke. For diesel har forskjellen vært oppe i fem kroner mange steder, sier Inger Sommerfelt Ervik i Konkurransetilsynet. Foto: Konkurransetilsynet.
FEM KRONER DYRERE: - Det siste halvåret har det vært vanlig med tre-fire kroner forskjell mellom de laveste og høyeste bensinprisene i løpet av en uke. For diesel har forskjellen vært oppe i fem kroner mange steder, sier Inger Sommerfelt Ervik i Konkurransetilsynet. Foto: Konkurransetilsynet. Vis mer

Hun forteller at det kan variere hvilke dager bensinstasjonene i et område øker prisene sine og at det derfor er lurt å merke seg når prisene er på det høyeste.

Tomme ord

- Det er nå større prisforskjeller enn tidligere gjennom uka. Fyller du full tank, kan det være hundrelapper å spare på å tanke når prisene er lavest. Skal du på bilferie og kjøre langt i sommer lønner det seg å følge med.

- Regjeringen kunne fått ned pumpeprisene kraftig om de ønsket. Så langt har løftene om avgiftskutt vist seg å være tomme. Vi fortsetter å presse på, for det er mange nå som kjenner at økonomien er under press, sier NAFs pressesjef.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer