Slitte vinterdekk

Dropp disse

De har kanskje fire-fem millimeter mønster igjen og er godt over minstekravet. Likevel kan de være farlig dårlige på is viser våre tester.

SER BRA UT, MEN: Mange har vinterdekk som dette stående i garasjen, klar for en ny vinter på norsk vinterføre. De ser helt fine ut, men har skummelt dårlig grep på is viser våre tester. Foto: Run Korsvoll
SER BRA UT, MEN: Mange har vinterdekk som dette stående i garasjen, klar for en ny vinter på norsk vinterføre. De ser helt fine ut, men har skummelt dårlig grep på is viser våre tester. Foto: Run Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er tid for vinterdekk og en tur i garasjen avslører at det fortsatt er bra med mønster og pigger igjen i dekkene du kjørte på i fjor. Minstekravet for et vinterdekk er som de fleste vet tre millimeter på det mest slitte stedet på dekket. Det er ingen krev om pigger, så om det er borte noen her og der spiller kanskje ikke så stor rolle. Tror du.

I årets store vinterdekktest, i regi av Elbil24 og Dagbladet, har vi tatt med to slitte dekk for å se om de dekkene du har i garasjen virkelig er klar for en ny sesong på tøft, norsk vinterføre. Det ene dekket er et åtte år gammel Continental VikingContact piggfritt dekk som fortsatt har halvparten av mønsteret igjen. Det andre er et Nokian Hakkapeliitta 8 piggdekk som vi hadde kjørt på i fire sesonger og som også hadde 4-5 millimeter mønster igjen. Begge er såkalte «premium-dekk» i øverste prisklasse.

Dårlig på is

Begge har dessuten mønster langt innenfor det lovlige. Likevel ga resultatene oss en stygg overraskelse.

OVER KRAVET: Kravet til mønsterdybde på vinterdekk er minst tre millimeter på det mest slitte stedet på dekket. Våre fire år gamle piggdekk hadde fire millimeter mønster, en bremselengde på nesten 52,7 meter mot 29,5 for det beste nye piggdekket. Foto: Juha Kauppinen
OVER KRAVET: Kravet til mønsterdybde på vinterdekk er minst tre millimeter på det mest slitte stedet på dekket. Våre fire år gamle piggdekk hadde fire millimeter mønster, en bremselengde på nesten 52,7 meter mot 29,5 for det beste nye piggdekket. Foto: Juha Kauppinen Vis mer

På is, som er det klart vanskeligste og farligste føret vinterstid, er det kanskje det slitte piggdekket som overrasker oss mest. Etter å ha kjørt dekkene i flere test-disipliner, konkluderer testsjef Jukka Antilla i UTAC Ivalo (tidligere TesatWorld) med følgende:

- Pigg-utstikket på de brukte dekkene er redusert til 0,6 millimeter, mot 1,1 millimeter på de nye Nokian-dekkene i testen. Det gjør at grepet på is er blitt klart dårligere. Bremselengden fra 50 km/t på is målte vi til 30,8 meter med det nye Nokian-dekket og hele 52,7 med det brukte.

Sjekk bremselengden

På snø, hvor mønsterdybden i dekket har stor betydning, er de slitte piggdekkene like dårlige som de nye billig-dekkene i testen. Totalt sett er disse dekkene såpass dårlig at vi ikke ville satt dem på bilen for en ny, tøff vintersesong.

Når det gjelder de slitte piggfrie Continental-dekkene, er situasjonen på is omtrent den samme. Det beste nye dekket, som var Kumho Winter Craft, hadde en bremselengde på 43,5 meter på is. Det slitte dekket toppet ikke før på 64,1 meter. Også framkommeligheten på is viser at forskjellen til et nytt dekk er svært stor.

HVOR GAMMELT?: Det er enkelt å finne ut hvor gamle dekkene dine er. På siden av dekket er det stemplet inn fire tall, der de to første betyr uken dekket er produsert og de to siste året. 3114 = uke 31 i 2014. Da er det i hvert fall klart for å pensjoneres. Foto: Rune Korsvoll
HVOR GAMMELT?: Det er enkelt å finne ut hvor gamle dekkene dine er. På siden av dekket er det stemplet inn fire tall, der de to første betyr uken dekket er produsert og de to siste året. 3114 = uke 31 i 2014. Da er det i hvert fall klart for å pensjoneres. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

På snø føles ikke dekket like skummelt å kjøre på, selv om det totalt sett er like dårlig som det billigste og dårligste nye dekket i testen.

Skummelt vinterføre

Det er med andre ord først og fremst på is at de slitte dekkene er betydelig dårligere enn nye. Men det er også det som er det mest krevende føret vinterstid. Områder med is på veien kan plutselig dukke opp der uerfarne sjåfører minst venter det. Det er ofte midt i en rundt kjøring eller foran et kryss der kjørebanen er blitt polert av mange oppbremsinger. Eller plutselig i bunnen av en bakke, der tåke eller fuktighet har frosset til is på en vei som ellers har bar asfalt.

Vårt tips er at du tenker deg om minst et par ganger før du setter et godt slitt vinterdekk på bilen din for å møte det som er de vanskeligste kjøreforholdene en bilist kan møte: Vekslende norsk vinterføre, men snø, is og noen våte flekker asfalt innimellom.

Bremsing på is med piggdekk

Bremsing på is - piggdekkBremsestrekning fra 50 km/t
Beste nye dekk29,5 m.
Verste nye dekk51,8 m.
Slitt (4-5 mm) piggdekk52,7 m.

Elbil24/Dagbladets store vinterdekktest

Bremsing på is - piggfrie dekk

Bremsing på is - piggfrittBremsestrekning fra 50 km/t
Beste nye dekk43,5 m.
Verste nye dekk60,0 m.
Slitt (4 mm) piggfritt65,1 m.

Elbil24/Dagbladets store vinterdekktest

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer