Droppet dette - ble anmeldt

Du risikerer høy bot om du dropper å lade.

DROPPET Å LADE: Bilisten tok en risiko ved å droppe ladekø. Det ble dyrt. Foto: Bjørn Eirik Loftås
DROPPET Å LADE: Bilisten tok en risiko ved å droppe ladekø. Det ble dyrt. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Fredag forrige uke måtte politiet ut til en elbil som hadde fått stans på E18 i retning Oslo. Årsaken til stansen var at bilen hadde gått tom for strøm.

Bilen hadde fått stans rett utenfor Fosskolltunnelen og politiet måtte derfor rykke ut for å forhindre farlige situasjoner, skriver Drammens Tidende som først omtalte saken.

HAR FÅTT JULING: Etter halvgått vinter har startbatteriet i bilen fått skikkelig juling. Hvis du ikke gir det påfyll av strøm nå, er sjansen stor for at du opplever problemer de neste ukene. Video: Rune Korsvoll Vis mer

Droppet å lade

Saken endte med at føreren ble anmeldt av politiet. Dette fordi personen droppet å lade bilen, men tok i stedet en risiko ved å kjøre videre.

- Det er uaktsomt å kjøre videre med så lite strøm i denne kulda. Det er det samme om man går tom for bensin eller diesel, men det er litt vanskeligere å ha total oversikt over det, forteller operasjonsleder i Sørøst politidistrikt, Marianne Mørch, til avisa.

Bilisten hadde mulighet til å lade ved Kjellstad før tunnelen, men ønsket ikke å stå i ladekø.

Kan få 12 000 kroner i bot

Til DinSide forklarer politiadvokat Cristina Bonde at det som vil være avgjørende i slike situasjoner, er blant annet i hvilken grad man som sjåfør har oversett varslinger eller burde ha eller har forstått at strømnivået ikke rekker fram dit du skal.

- Hvor mange muligheter man har hatt til å stanse, enten for å lade eller for å få plassert bilen slik at den ikke står til hinder eller fare for seg selv eller annen trafikk, spiller også inn.

- Hvor høy bot risikerer man?

- Det avhenger av graden av skyld, uaktsomhet og fare for seg selv og andre. Botens størrelse er ikke lovregulert, men følger av sedvane og rettspraksis og vil normalt ligge i sjiktet 6000-12 000 kroner. Ved særlig grove tilfeller blir det tap av førerkort, forklarer Bonde.

I 2019 ble en bilist dømt for å ha kjørt elbilen sin tom for strøm og måtte betale 12 000 kroner for uaktsomhet. Elbilen gikk tom for strøm midt på E18 ved Bærum og hendelsen førte til at bilene bak elbilen måtte bråbremse bak.

Kommer med oppfordring

Bonde avslutter med en oppfordring:

- Som trafikant må du følge med på batterikapasitet og sørge for at kjøretøyet til enhver tid har nok batteri. Kulden som vi opplever nå gjør at elbilister må lade oftere enn ved «normale» vintertemperaturer.