The Dutch Reach

Du åpner bildøra «feil»

Flere fordeler med den nederlandske metoden.

THE DUTCH REACH: Dersom du åpner døra på «riktig» måte, kan du være med på å forhindre ulykker. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommer- og sykkelsesongen er godt i gang, noe som betyr at de som ferdes på veiene må være ekstra bevisst i trafikkbildet, og spesielt dødsonen er det viktig å ha koll på.

Det handler ikke bare om når du kjører, men også når du står i ro og skal gå ut av bilen. Teknisk Ukeblad(+) har tidligere skrevet om at tusenvis av syklister årlig blir skadet av bildører, fordi bilføreren ikke ser seg om før den åpner døra.

Åpner du bildøra på riktig måte, er det enkelt å unngå.

Den nederlandske metoden

I flere tiår har nederlenderne terpet på og implementert «The Dutch Reach» i kjøreopplæringen, og blant annet Storbritannia har hatt kampanjer på denne metoden før årets sykkelsesong.

Parkerer du langs veien og skal ut av bilen, er det sikkert av gammel vane at mange åpner døra med venstre hånd før du går ut. I tilfeller er det flere som ikke ser seg for når de åpner døra på denne måten, noe som kan føre til trafikkfarlige situasjoner, men den nederlandske metoden «tvinger» bilføreren til å se bakover før bildøra åpnes.

«The Dutch Reach» innebærer at bilfører åpner døra med høyre hånd, noe som tvinger han eller hun til å vri på kroppen slik at man automatisk ser ut og i speilet. På den måten kan man enkelt se om det kommer en syklist eller bil bakfra før man åpner døra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer