The Dutch Reach

Du åpner bildøra «feil»

Flere fordeler med den nederlandske metoden.

THE DUTCH REACH: Dersom du åpner døra på «riktig» måte, kan du være med på å forhindre ulykker. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommer- og sykkelsesongen er godt i gang, noe som betyr at de som ferdes på veiene må være ekstra bevisst i trafikkbildet, og spesielt dødsonen er det viktig å ha koll på.

Det handler ikke bare om når du kjører, men også når du står i ro og skal gå ut av bilen. Teknisk Ukeblad(+) har tidligere skrevet om at tusenvis av syklister årlig blir skadet av bildører, fordi bilføreren ikke ser seg om før den åpner døra.

Åpner du bildøra på riktig måte, er det enkelt å unngå.

Den nederlandske metoden

I flere tiår har nederlenderne terpet på og implementert «The Dutch Reach» i kjøreopplæringen, og blant annet Storbritannia har hatt kampanjer på denne metoden før årets sykkelsesong.

Parkerer du langs veien og skal ut av bilen, er det sikkert av gammel vane at mange åpner døra med venstre hånd før du går ut. I tilfeller er det flere som ikke ser seg for når de åpner døra på denne måten, noe som kan føre til trafikkfarlige situasjoner, men den nederlandske metoden «tvinger» bilføreren til å se bakover før bildøra åpnes.

«The Dutch Reach» innebærer at bilfører åpner døra med høyre hånd, noe som tvinger han eller hun til å vri på kroppen slik at man automatisk ser ut og i speilet. På den måten kan man enkelt se om det kommer en syklist eller bil bakfra før man åpner døra.

Øyvind Årbogen er tidligere trafikklærer og nå Seniorrådgiver Opplæring i Norges Trafikkskoleforbund. Foto: Norges Trafikkskoleforbund
Øyvind Årbogen er tidligere trafikklærer og nå Seniorrådgiver Opplæring i Norges Trafikkskoleforbund. Foto: Norges Trafikkskoleforbund Vis mer

Flere fordeler

Øyvind Årbogen er tidligere trafikklærer og nå Seniorrådgiver Opplæring i Norges Trafikkskoleforbund. Han sier at han ikke har hørt uttrykket «The Dutch Reach» før, men forteller at denne måten å åpne førerdøra på, er et stadig fokus hos trafikklærerne vedrørende måten å skaffe seg overblikk på, før man åpner bildøra.

- Om samtlige trafikklærere har dette langt framme i pannen til enhver tid, er vanskelig å si, men jeg håper og regner med at de aller fleste trafikklærere er sitt ansvar bevisst.

Årbogen sier at det er flere fordeler med denne metoden å åpne bildøra på.

- Du snur automatisk mer på kroppen og på denne måten «tvinges» du til en annerledes og bedre oversikt i både speil, blindsone og bakover, sier han.

I tillegg får bilfører litt ekstra tid på seg før den åpner døra, noe som gagner observasjonen.

- Man unngår å åpne døra for tidlig og får bedre overblikk rundt seg før man åpner.

- Speil gir absolutt sikt

Trygg Trafikk forteller at det er få ulykker med bildører, at men en god arbeidsvane hos føreren hjelper uansett.

- Åpner du døra med høyre hånd snur du deg automatisk litt bakover og får litt sikt, men: utvendig speil gir absolutt best sikt i denne situasjonen. Det handler om å forstå og være påskrudd, akkurat som med alt annet i trafikken, skriver Bård Morten Johansen. Senior rådgiver i Trygg Trafikk, i en e-post til DinSide.

- Der sykkelfeltet ligger rett på utsida av den parkerte bilrekka er jo dette opplagt. Løsningen her er jo en potensiell felle som bare ber om at syklister som ikke selv kjører bil får døra i ansiktet.

I videoen øverst i saken kan du se hva «The Dutch Reach»-metoden går ut på.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer