Leiebil-tabbe:

Du betaler andres parkering

Tabben som kan koste deg dyrt etter ferien.

KOSTBAR FORGLEMMELSE: Har du husket å oppdatere parkeringsappene dine? Foto: Odd Roar Lange
KOSTBAR FORGLEMMELSE: Har du husket å oppdatere parkeringsappene dine? Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å betale dyrt for å parkere kan være irriterende nok for mange. Å måtte betale dyrt for andres parkering er enda mer irriterende.

Har du leid bil i ferien så må du passe på en ekstra ting når bilen leveres tilbake. Det kan spare deg for mye penger.

Forsikringen

Det er mange ting man må huske på når man skal leie bil. Det ene, og kanskje selvfølgelige for de fleste, er å huske å ta med seg førerkortet. Og da snakker vi om det fysiske kortet, ikke kortet som ligger i appen på mobiltelefonen din.

IKKE UMULIG Å FJERNE: Grønske på klær er kjedelig og vanskelig å få bort, men det finnes råd. Vi fikk vekk grønske fra både en dongeribukse og en hvit t-skjorte. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Uten førerkortet kan du se langt etter leiebilen du skulle kjøre av gårde i. I verste fall må du betale for en leieavtale du aldri får gleden av.

Det er mange utleiefirmaer som ønsker at du skal tegne ekstra forsikringsavtaler ut over den obligatoriske. Det handler ofte om en forsikring mot hele eller deler av egenandelen hvis bilen utsettes for skade når du leier den.

Dersom du betaler leien med kredittkort vil en slik ekstra forsikring være inkludert i kredittkortavtalen. Du kan derfor spare mye penger på å takke nei til leiebilselskapets «gode tilbud» om en ekstra forsikring.

Film og bilder

Før du kjører av gårde med bilen skal du gå en runde rundt hele bilen, hvor du filmer den fra alle kanter. Dette er film og bilder som du kan bruke som bevis for skader som allerede var påført bilen før din leieavtale startet.

Når bilen leveres tilbake gjentar du filmprosedyren. Dermed slipper du å betale dyrt for skader som oppstår etter at leieavtalen er over.

Parkeringsfella

Så kommer vi til det siste punktet: parkering.

Legg gjerne inn bilens bilnummer på parkeringsapper du har på telefonen din.

VIKTIG: Husk å lese nøye gjennom hele leieavtalen før du signerer den. Foto: Odd Roar Lange
VIKTIG: Husk å lese nøye gjennom hele leieavtalen før du signerer den. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Slik kan du slippe unna parkeringsbøter gjennom automatisk skiltlesing, og du slipper å tenke på betaling i parkeringshus og parkeringsplasser med skiltkamera.

Men glem ikke å slette bilnummeret fra dine apper når bilen leveres tilbake. Hvis du glemmer dette så risikerer du å betale for de neste leietakernes parkeringer.

Det blir dyrt

Dersom du oppdager at du har glemt å slette registreringsnummeret i appen etter endt leie, kan ikke utleieselskapet eller parkeringsselskapet kreditere eventuelle belastninger for parkering.

Her kan hundre- og tusenlapper flagre av gårde i høyt tempo. Parkeringsgiganten EasyPark skriver dette på sine hjemmesider:

«Kunden er ansvarlig for å deaktivere automatisk kameraparkerings-tjenesten knyttet til et kjøretøy, dersom kunden ikke lengre ønsker å bruke denne tjenesten knyttet til et kjøretøy (for eksempel hvis kjøretøyet har blitt solgt, eller, ved leasing eller leiebil … Unnlatelse av å deaktivere automatisk kameraparkering frigjør ikke kunden fra sin betalingsforpliktelse etter denne avtalen.»

Her kan du se hva selskapene skriver på sine nettsider.

PS: har du pådratt deg parkeringsbøter bør du sørge for å betale disse før utleiefirmaet mottar en purring. De videresender boten til deg, og plusser på et realt gebyr på flere hundre kroner for den jobben.

Det samme gjelder hvis du glemmer å lade opp elbilen eller fylle tanken på bensin/dieselbiler.

Har du et tips om leiebilavtaler?

Har du et tips om leiebilavtaler?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om leiebiler og -avtaler? Har du opplevd problemer av noe slag? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer