Parkeringsbøter

Du kan bare få ei bot

Fått parkeringsbot? Bli stående! Det er ingen grunn til å stresse med å flytte bilen, om du allerede har fått bot. Men pass deg for unntakene som kan gi borttauing.

KUN EI BOT: Har du først fått bot, vil du ikke få flere, men se opp for unntakene som kan gjøre at bilen blir tauet. Foto: Øystein B. Fossum
KUN EI BOT: Har du først fått bot, vil du ikke få flere, men se opp for unntakene som kan gjøre at bilen blir tauet. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste som har lappen på bil har opplevd å få parkeringsbot én eller annen gang i livet. Og vi vet hvor utrolig kjip følelse det er.

Det hjelper imidlertid ikke å stresse. Faktisk er det ingen vits i å skynde seg med å flytte bilen heller - bota er jo allerede der.

– Men hvor lenge kan du stå med bota, før det kommer enda én på ruta?

– Hovedregelen er at man bare kan få ei parkeringsbot, uavhengig av hvor mange bestemmelser man har brutt, forteller daglig leder Lars Monsen i Norges Parkeringsforening til Din Side.

Men ... bota kan øke

Dermed er det bare å senke skuldrene, og la bilen stå og støve ned på parkeringsplassen til evig tid ... eller?

Nei, så enkelt er det ikke.

– Bota kan nemlig øke i de tilfellene du står parkert i over tre døgn, på en plass hvor du skal betale avgift, forteller Monsen.

Det er mange biler som har selvparkeringsfunkjson, men nyheten er at det nå kommer til de rimeligere bilene også. Kia Sorento, rigtingnok en av de dyreste Kiaene, har dette som standard. Se hvordan det virker. Vis mer

Han viser til Parkeringsforskriften og paragraf 36, siste ledd, og utdyper:

– Dersom man har parkert på et sted hvor det eksempelvis koster 100 kroner i døgnet å stå parkert, vil man etter tre døgn få en sanksjon (bot) på 900 kroner. Normalt ville sanksjonen vært på 600 kroner, men i disse tilfellene skal man altså plusse på døgnprisen ganger tre - noe som i dette tilfellet blir 300 kroner.

– 300 skal altså plusses på de opprinnelige 600 kronene. Dermed blir summen 900 kroner, utdyper Lars Monsen.

Blir bilen din stående enda lenger, vil det påløpe nye 100 kroner for hvert døgn. Med andre ord øker bota di med 100 kroner i døgnet.

... og bilen kan taues bort

Mange tror eller frykter at en bil parkert på «overtid» betyr både ekstreme bøter og borttauing. Men det er faktisk bare i noen tilfeller at bilen blir tauet bort.

TAR UTFORDRINGEN: Denne sjåføren får publikum når han skal ut prøve å komme seg ut av denne spesielle og utfordrende parkeringsplassen. Video: Newsflare Vis mer

Det skjer nemlig bare om det har skjedd en overtredelse, og det blir nødvendig å fjerne bilen.

– Med «nødvendig» menes eksempelvis at andre har behov for parkeringsplassen, som er opptatt av en bil som ikke gjør opp for seg, forklarer Lars Monsen.

Andre grunner kan for eksempel være at du har parkert slik at du blokkerer en utkjørsel.

PASS PÅ: Har du parkert ulovlig på handikapplass, får du ei saftig bot på 900 kroner. I tillegg kan bilen din taues, uten at du blir konfrontert først. Foto: Øystein B. Fossum
PASS PÅ: Har du parkert ulovlig på handikapplass, får du ei saftig bot på 900 kroner. I tillegg kan bilen din taues, uten at du blir konfrontert først. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

Han forteller at det likevel er slik at kommunen eller parkeringsselskapet normalt skal forsøke å få eier til å flytte bilen selv. Men også her er det noen unntak - om du har feilparkert på handikapplass, for eksempel.

– Har man satt bilen på parkeringsplass for forflytningshemmede (uten rett på slik plass, red.anm.), kan kommunen eller parkeringsselskapet skrive sanksjon og fjerne bilen uten å varsle fører og uten å vurdere om det er nødvendig.

– Så disse plassene må man holde seg unna og sørge for at de er ledige for de som virkelig trenger dem, understreker parkeringssjefen.

ADVARER: Daglig leder Lars Monsen i Norpark (Norges Parkeringsforening) advarer mot å parkere feil på handikapplass.
Foto: Heiko Junge / NTB
ADVARER: Daglig leder Lars Monsen i Norpark (Norges Parkeringsforening) advarer mot å parkere feil på handikapplass. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

... om bøtene hoper seg opp

Til slutt er det enda én måte å få «hjelp til å flytte bilen vekk fra der du hadde parkert»: Om du skylder mer enn 6000 kroner i ubetalte bøter.

Da kan kommunen eller parkeringsselskapet holde tilbake bilen din til alt er betalt.

Artikkelen ble publisert på Dinside høsten 2020. Sist oppdatert oktober 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer