Parkeringsbøter

Du kan bare få ei bot

Fått parkeringsbot? Bli stående! Det er ingen grunn til å stresse med å flytte bilen, om du allerede har fått bot. Men pass deg for unntakene som kan gi borttauing.

KUN EI BOT: Har du først fått bot, vil du ikke få flere, men se opp for unntakene som kan gjøre at bilen blir tauet. Foto: Øystein B. Fossum
KUN EI BOT: Har du først fått bot, vil du ikke få flere, men se opp for unntakene som kan gjøre at bilen blir tauet. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av de som har lappen på bil har opplevd å få parkeringsbot, en eller annen gang i livet. Og vi vet hvor utrolig kjip følelse det er.

Det hjelper imidlertid ikke å stresse. Faktisk er det ingen vits i å skynde seg med å flytte bilen heller - bota er jo allerede der.

– Men hvor lenge du man stå med bota, før det kommer enda én på ruta?

– Hovedregelen er at man bare kan få én parkeringsbot, uavhengig av hvor mange bestemmelser man har brutt, forteller daglig leder Lars Monsen i Norges Parkeringsforening til Dinside.

Slik har Grønnere Oslo planlagt at det såkalte mobilitetshuset på Frogner skal se ut. Vis mer

Parkeringsforskriften

Kapittel 8. Kontrollsanksjon og fjerning

§ 36.Kontrollsanksjon - siste ledd

Ved overtredelse av vilkårene for avgiftsparkering i over tre døgn skal kontrollsanksjonen(bota) settes til prisen for den parkeringstid som er benyttet i tillegg til det beløp som fremkommer i første til tredje ledd.

Kilde: Lovdata.no

Men ... bota kan øke

Dermed er det bare å senke skuldrene, og la bilen stå og støve ned på parkeringsplassen til evig tid ... eller?

Nei, så enkelt er det ikke.

– Bota kan nemlig øke i de tilfellene du står parkert i over tre døgn, på en plass hvor du skal betale avgift, forteller Monsen.

Hvor mye koster en parkeringsbot?

  • Vanlige parkeringssanksjoner koster 600 kroner.
  • I noen tilfeller kan sanksjonene komme på 300 kroner (brudd på dokumentasjonsplikt for tidsbegrenset gratisparkering eller overtredelse av reservert parkering) eller 900 kroner (overtredelse av vilkårene på handikapparkering).

Han viser til Parkeringsforskriften og paragraf 36, siste ledd, og utdyper:

– Dersom man har parkert på et sted hvor det eksempelvis koster 100 kroner i døgnet å stå parkert, vil man etter tre døgn få en sanksjon (bot) på 900 kroner. Normalt ville sanksjonen vært på 600 kroner, men i disse tilfellene skal man altså plusse på døgnprisen ganger tre - noe som i dette tilfellet blir 300 kroner.

– 300 skal altså plusses på de opprinnelige 600 kronene. Derav blir summen 900 kroner, utdyper Lars Monsen.

Blir bilen din stående enda lenger, vil det påløpe nye 100 kroner for hvert døgn. Med andre ord øker bota di med 100 kroner i døgnet.

Parkeringsforskriften

Kapittel 8. Kontrollsanksjon og fjerning

§ 36.Kontrollsanksjon

Ved overtredelse av vilkårene for parkering kan det ilegges en kontrollsanksjon på kr 600.

For følgende overtredelser er satsen kr 300:

a) brudd på dokumentasjonsplikt for tidsbegrenset gratisparkering og b) overtredelse av reservert parkering til kunde, besøkende eller gjest.

For overtredelse av vilkårene på plass reservert for forflytningshemmede med parkeringstillatelse er satsen kr 900. Forflytningshemmede med parkeringstillatelse som overtrer vilkårene på slik plass kan ilegges kontrollsanksjon etter første ledd.

Fører av motorvogn skal gis rimelig frist til å sette seg inn i parkeringsvilkårene og å foreta nødvendig betaling/registrering før kontrollsanksjon kan ilegges. Det kan ilegges kontrollsanksjon tidligst fem minutter etter at parkeringstiden er utløpt.

Satsene reguleres hvert femte år i takt med endringer i konsumprisindeksen.

Ved overtredelse av vilkårene for avgiftsparkering i over tre døgn skal kontrollsanksjonen settes til prisen for den parkeringstid som er benyttet i tillegg til det beløp som fremkommer i første til tredje ledd.

Kilde: Lovdata.no

... og bilen kan taues bort

Mange tror eller frykter at en bil parkert på «overtid» betyr både ekstreme bøter og borttauing. Men det er faktisk bare i noen tilfeller at bilen blir tauet bort.

Det skjer nemlig bare om det har skjedd en overtredelse, og det er nødvendig å fjerne bilen.

– Med nødvendig menes eksempelvis at andre har behov for parkeringsplassen, som er opptatt av en bil som ikke gjør opp for seg, forklarer Lars Monsen.

PASS PÅ: Har du parkert ulovlig på handikapplass, får du en saftig bot på 900 kroner. I tillegg kan bilen din taues, uten at du blir konfrontert først. Foto: Øystein B. Fossum
PASS PÅ: Har du parkert ulovlig på handikapplass, får du en saftig bot på 900 kroner. I tillegg kan bilen din taues, uten at du blir konfrontert først. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer

Han forteller at det likevel er slik at kommunen eller parkeringsselskapet normalt skal forsøke å få eier til å flytte bilen selv. Men også her er det noen unntak - om du har feilparkert på handikapplass.

– Har man satt bilen på parkeringsplass for forflytningshemmede kan kommunen eller parkeringsselskapet skrive sanksjon og fjerne bilen uten å varsle fører og uten å vurdere om det er nødvendig.

– Så disse plassene må man holde seg unna og sørge for at de er ledige for de som virkelig trenger dem, understreker parkeringssjefen.

ADVARER: Daglig leder Lars Monsen i Norpark (Norges Parkeringsforening) advarer mot å parkere feil på handikapplass.
Foto: Heiko Junge / NTB
ADVARER: Daglig leder Lars Monsen i Norpark (Norges Parkeringsforening) advarer mot å parkere feil på handikapplass. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

... om bøtene hoper seg opp

Til slutt er det enda én måte å få «hjelp til å flytte bilen vekk fra der du hadde parkert»: Om du skylder mer enn 6000 kroner i ubetalte bøter.

Da kan kommunen eller parkeringsselskapet holde tilbake bilen din til alt er betalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer