Internasjonalt førerkort

Du kan få trøbbel

Ikke bare passet som må være i orden.

PASS PÅ: Ikke bare passet som må være på stell om man har tenkt seg på kjøretur i det store utland. Foto: Martin Gramnæs
PASS PÅ: Ikke bare passet som må være på stell om man har tenkt seg på kjøretur i det store utland. Foto: Martin Gramnæs Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange er allerede i ferd med å bestille årets sommerferie. Å sørge for at passet er i orden, er noe mange er opptatt av i disse dager, og det kan være vanskelig å få time til dette.

En ting som mange kanskje ikke tenker på, er at også førerkortet må være på stell, før man legger ut på eventyr i utlandet. I noen land holder det nemlig ikke med det «vanlige» norske førerkortet.

NYVINNING: Endelig har tiden kommet - nå kan du også få førerkortet på mobilen. Foto: Pål Joakim Pollen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Ikke alle aksepterer

– Mange land godtar EØS-modellen av førerkort, slik vi har i Norge i dag, men i noen land kan man trenge et internasjonalt førerkort i tillegg til det vanlige førerkortet ditt. Statens vegvesen anbefaler at man tar kontakt med myndighetene i det aktuelle landet, eller landets ambassade i Norge, og forhører seg om hvilke regler som gjelder, sier fagleder for førerkort i Statens vegvesen Jørgen Melbye Ingebrigtsen i en epost til DinSide.

Det internasjonale førerkortet er en oversettelse av førerrettighetene i et nasjonalt førerkort til en rekke språk, i form av et papirhefte i A6-format med grått omslag og hvite sider.

EGET: Det kan være greit å ha med et eget internasjonalt førerkort. Foto NAF
EGET: Det kan være greit å ha med et eget internasjonalt førerkort. Foto NAF Vis mer

I Norge er det bilistorganisasjonene NAF, KNA og MA - Rusfri Trafikk som utsteder disse.

Trøbbel

Senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal sier at de anbefaler det for å være på den sikre siden hvis man skal kjøre bil utenfor EU og EØS.

– I noen land er det jo påkrevd, og da kan man havne i trøbbel om man blir stoppet i politikontroll, eller skal hente ut leiebil, eksemplifisererer han overfor DinSide.

Internasjonale førerkort utstedes med ett eller tre år varighet. Alt etter hva som kreves i landet du skal til.

– Vi anbefaler alle å sjekke med landet de skal reise til, sier Sødal.

NAF har laget en oversikt over hvilke land som krever internasjonalt førerkort. Den finner du her (ekstern lenke).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer