Digitalt førerkort

Du må gi fra deg mobilen

Om du kun har digitalt førerkort må du gi fra deg telefonen, om politiet ber deg.

SJEKKER FØRERKORTET: Blir du stoppet i kontroll, kan du bli bedt om å gi fra det førerkortet til politiet for en sjekk. Det gjelder også om du har digitalt førerkort. Foto: Ole Berg Rusten/NTB
SJEKKER FØRERKORTET: Blir du stoppet i kontroll, kan du bli bedt om å gi fra det førerkortet til politiet for en sjekk. Det gjelder også om du har digitalt førerkort. Foto: Ole Berg Rusten/NTB Vis mer
Publisert

Det skriver Motor.no. NAFs nettsted har fulgt en sak hvor en motorsyklist i 40-årene ble stoppet for å ha kjørt i 102 km/t i 80-sone på E6 i Trondheim i fjor. Mannen nektet å overlevere førerkortet til politiet for dokumentkontroll.

Saken endte opp i tingretten, hvor mannen først fikk medhold. Men så ble den anket til lagmannsretten, som mente lovanvendelsen var uriktig.

Ifølge Motor.no ga Sør-Trøndelag tingrett mannen medhold, under henvisning til vegtrafikklovens paragraf 10, som sier at «føreren plikter å vise fram dokumenter som det er påbudt å ha med under kjøringen».

- Ordlyden, «vise fram» kan ikke tolkes utvidende til å også gjelde et krav om overlevering, het det i dommen, skriver Motor.

Lagmannsretten mente imidlertid det var «åpenbart at bestemmelsen inkluderer plikt til å etterkomme et pålegg om overlevere førerkortet for fysisk kontroll», og har sendt saken tilbake til tingretten for ny behandling.

Dette sier loven om digitale førerkort

Digitalt førerkort ble lansert i september 2019. Det var rekordstor interesse for appen, og innen begynnelsen av november samme år hadde antallet aktiverte digitale førerkort passert millionen med god margin.

Med det digitale førerkortet trenger du altså ikke bære med deg det fysiske.

Men hva om du blir stoppet i politikontroll? Ifølge lagmannsretten må du altså gi fra deg mobilen.

Førerkortforskriften om å vise førerkortet

Paragraf 15-3 om digitalt førerkort i førerkortforskriften sier nemlig dette:

«For at digitalt førerkort skal være gyldig for kjøring må førerkortinnehaveren godta og følge brukervilkårene, sikre at digitalt førerkort er aktivert, at det kan fremvises og at det er kontrollerbart på enheten. Ved førerkortkontroll må førerkortinnehaver godta at kontrollør holder i mobilen og navigerer i det digitale førerkortet. Kontrollør kan ved kontroll pålegge førerkortinnehaver å oppdatere det digitale førerkortet.»

Som Dinside har skrevet tidligere, kan du for øvrig ikke bruke det digitale førerkortet som legitimasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer