Vannsprut med bilen kan bli dyrt

Du risikerer kjempebot

Vær obs på mye vann i veibanen den kommende uka.

Trondheim 20200415. 
Bil som kjører i stor vanndam i gate på Lade i Trondheim.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Trondheim 20200415. Bil som kjører i stor vanndam i gate på Lade i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Februar har så langt vært forholdsvis mild på Østlandet, men søndag kveld og mandag morgen lavet snøen ned i flere steder i landet. I Oslo, som lå dekket i fersk snø mandag morgen, ventes det plussgrader i store perioder den kommende uke, og når snøen smelter blir det fort veldig vått i veibanen, noe spesielt bilistene bør være obs på.

Kjører du over en vanndam og spruter på fotgjengere, kan du risikere en kjempebot. Det bekrefter politiet overfor Mitt Lillestrøm.

– Politiet kan gi bøter for forholdet, og bøtesatsene ligger på mellom 6000 og 8000 kroner, sier fagansvarlig trafikk og sjøtjeneste i Øst politidistrikt, Truls-Andrè Hjortnæs, til avisa og viser til paragraf 3 i veitrafikkloven.

Den sier at «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom, så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret. Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen».

Med andre ord kan politiet straffe deg dersom du spruter ned en stakkars fotgjenger mens du er ute og kjører.

SER DU BILEN?: Foran oss ligger det en bil uten baklys. Umulig å se og veldig skummelt på mørke og våte høstveier. Er bilen din mørklagt kan politiet gi deg kjøreforbud. Video: Rune Korsvoll Vis mer

Tilpass veien etter forholdene

I Oslo er det Bymiljøetaten som har ansvaret for de kommunale veiene. De kan rykke ut dersom det blir utfordrende kjøreforhold.

Bård Eion Flaen, pressekontakt i Bymiljøetaten i Oslo kommune, skriver i en e-post til DinSide at det i forbindelse med mildvær og snøsmelting dannes vanndammer ved sluk som er dekket av snø og is.

– Oslo kommune ved Bymiljøetaten gjør flere ulike tiltak for å håndtere dette. Det kan være mekanisk fjerning av is med gravemaskin eller veihøvel, eller enklere manuell pigging av is og smelting av snø med for eksempel salt. Utfordringene er punkt- og tidvise, forklarer han, og legger til at de per dags dato denne vinteresesongen ikke ser på dette som et problem.

På de større riks- og fylkesveiene er det Statens vegvesen som har det overordnede ansvaret.

Lars Olve Hesjedal, kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen, forteller til DinSide at det er deres entreprenører som har ansvar for å rydde vekk vann i veibanen, og de skal følge med og rykke ut om nødvendig.

– Det skal gjøres fortløpende, forteller han.

Hesjedal oppfordrer bilistene til å tilpasse farten etter forholdene og å senke farten dersom det er mye vann i veibanen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer