Manglende sikkerhetsbelte og bruk av mobiltelefon i bil er noe britene vil til livs, og nå tar de kameraer og kunstig intelligens til hjelp.
På A30 ved Launceston, sør-vest i England, har myndighetene rigget opp et kamera (avbildet over), som ved hjelp av kunstig intelligens oppdager om noen i bilen sitter uten sikkerhetsbelte på, eller at føreren bruker mobiltelefonen.
Etter bare tre dager fanget kameraet 117 tilfeller av mobilbruk og 180 som ikke hadde sikkerherhetsbelte på.

Kan få konsekvenser
Kameraet knipser bilder ved mistanke om mobilbruk eller manglende sikkerhetsbelte, før bildene gås igjennom av mennesker.
Dersom lovbrudd er tilfelle, vil føreren enten få tilsendt et advarselbrev, eller bli varslet om mulig straffeforfølgelse, avhengig av alvorlighetsgraden.

Disse elbilene taper seg mest
Adrian Leisk, sjef for trafikksikkerhet hos Devon & Cornwall police, sier han er skuffet over at så mange ikke har på seg sikkerhetsbelte, og understreker at så mye som en tredjedel som var involvert i dødsulykker i 2021 kjørte uten. Bruk av mobiltelefon i bil er også farlig og ulovlig.
- Vi bruker denne nye teknologien for å sende et klart budskap til alle som fortsetter å bruke telefonen sin bak rattet. Du vil bli tatt, sier Leisk.
Avansert teknologi
Kameraene skal kunne knipse bilder av slike forseelser i hastigheter opp til 240 km/t.
Rigget består av flere kameraer som bruker svært korte lukkertider, kombinert med en infrarød blits og et linse- og filtersystem som sørger for klare bilder av passerende kjøretøy.
I fjor ble det prøvd ut et kjøretøy-basert system som oppdaget 590 tilfeller av manglende sikkerhetsbelte og 45 tilfeller av mobilbruk i løpet av 15 dager.

Så langt kommer du etter 30 minutters lading
Ikke bare i Storbritannia
Det er ikke bare i England kameraer med kunstig intelligens brukers for å ta trafikksyndere.
Både i Nederland, Tyskland og i delstaten New South Wales i Australia har politiet brukt tilsvarende teknologi – i form av Monocam, som plasseres på en bro over veien, og som da knipser bilder av førere som bruker mobilen. I den australske delstaten har systemet vært i bruk siden 2019.

Om vi noen gang kommer til å se slike løsninger i Norge, er imidlertid usikkert. Da DinSide pratet med tidligere UP-sjef Runar Karlsen i forfjor, sa han at den norske strategien for trafikksikkerhetsinsats ikke bygger så mye på automatiserte løsninger som i andre land, men der heller kontroller og tilstedeværelse er mer viktig.