DUELL: Golf GTD mot GTI

Golf GTI er en legende. Har dieselversjonen GTD egentlig noe å stille opp med?

HVILKEN FORETREKKER VI? VW Golf "GTI" med dieselmotor (GTD, til venstre på bildet), eller med bensinmotor (GTI, til høyre)? Eneste måten å finne det ut på var å utfordre dem til duell. Foto: KAJ ALVER
HVILKEN FORETREKKER VI? VW Golf "GTI" med dieselmotor (GTD, til venstre på bildet), eller med bensinmotor (GTI, til høyre)? Eneste måten å finne det ut på var å utfordre dem til duell. Foto: KAJ ALVER Vis mer

AV KAJ ALVER

GTI har gått fra å være en forsiktig betegnelse på en VW Golf som første gang rullet av samlebåndene i 1976. Ikke engang VW forstod hvilke ringvirkninger GTI skulle få på den øvrige verden. 110 hester høres ikke ut som mye, men i en tid der en stor og tung Passat ruttet med 75, var det oppsiktsvekkende.

Syv generasjoner GTI

GTI er et ikon. Alle som produserer spreke kombikupeer måler seg opp mot den. GTI har holdt seg et hestehode foran gjennom syv generasjoner. Fra 110 hesters sugemotorer, gjennom kompressorladede G60-versjoner til dagens utgave som er utstyrt med turbo og 230 hester under panseret. Vår første test finner du her!

Intet diesel-ikon

Da dieselversjonen GTD kom på markedet i 1982, sjokkerte den ingen. I forhold til GTI’s ni-sekunders sprint, brukte GTD gode 14 sekunder fra stillestående til 100 km/t, og det meste av skylden må de 70 hardtarbeidende hestene få. Like enkelt blir det ikke i dag, for nye Golf GTD gjør 230 km/t og har 184 hester å rutte med.

GTD

2014-modellen vi har med ut for test, sliter ikke med den skjemmende dieselratlingen. Ikke bare er den stillegående, men den har også et eget ”sportsprogram” som ikke bare strammer opp hele kjøreopplevelsen- men også krydrer den med en dyp, sportslig go’låt. GTD kan nemlig utstyres med en såkalt lydgenerator. Lyden genereres i motorrommet og ledes gjennom frontruten og inn i cockpit.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer