Velg riktig lader

Dyr ladetabbe

Mange elbiler lader ikke raskere med en lynlader enn en hurtiglader. Du svir bare av en hundrelapp eller to til ingen nytte.

TABBEN: Dersom bilen din er utstyrt for å kunne lades med 50 kW, klarer du ikke å fylle batteriet raskere med strøm på en lynlader som lader med 150 kW. På de fleste ladestasjonene koster det bare mer penger. Foto: Rune Korsvoll
TABBEN: Dersom bilen din er utstyrt for å kunne lades med 50 kW, klarer du ikke å fylle batteriet raskere med strøm på en lynlader som lader med 150 kW. På de fleste ladestasjonene koster det bare mer penger. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisen for hurtig- og lynlading har økt mye denne høsten. Aller dyrest er som regel lynladerne. For deg som elbileier er det nå viktigere enn noen gang å velge riktig ladestolpe, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Norges Automobil-Forbund:

- Det er mange som betaler for mye for ladingen fordi de velger feil ladestolpe, slår Sødal fast.

Går ikke raskere

- Har du en bil som maksimalt kan lade med 50 kW, går ikke ladingen raskere om du velger å plugge den inn i en lynlader. Det er bilen som bestemmer hvor raskt du kan lade. Det eneste som skjer er at du fyller dyrere strøm på batteriet. Det tar like lang tid å lade, sier Sødal.

Ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken er det minst 17 elbil-modeller på norske veier som maksimalt kan lade med 50 kW. Populære elbiler som Mazda MX30, Volkswagen e-Golf, BMW i3 og Kia Soul Electric er eksempler på slike biler.

HURTIG ELLER LYN?: De fleste ladestasjoner har både hurtigladere og lynladere.Det gjelder å velge riktig. Foto: NAF
HURTIG ELLER LYN?: De fleste ladestasjoner har både hurtigladere og lynladere.Det gjelder å velge riktig. Foto: NAF Vis mer

Prisforskjeller

I tillegg er det 11 modeller som kan lade med en hastighet mellom 50 og 100 kW. Det gjelder flere populære elbiler som Hyundai Kona og Kia e-Niro.

Ifølge en oversikt fra Elbilforeningen koster det nå 9,19 kroner per kWt på lynlader, 8,69 kroner for 50 kW+ hurtiglader og 6,99 kroner for 50 kW normallader hos Circle K.

Hos Recharge koster det henholdsvis 7,49, 6,99 og 3,49 kroner.

Prisene er oppdatert 1. september.

Elbilforeningens oversikt over prisen i flere selskaper finner du her. Så kan du jo selv regne ut hvor mye du betaler for mye eller sparer dersom du skal lade et batteri på 40 eller 60 kWt.

POPULÆRE BILER: - Det er mange av de mest populære elbilmodellene på norske veier som ikke klarer å lade med mer enn 50 kW. Gjør deg kjent med din egen bil, oppfordrer Nils Sødal, som er senior kommunikasjonsrådgiver i NAF: Foto: NAF
POPULÆRE BILER: - Det er mange av de mest populære elbilmodellene på norske veier som ikke klarer å lade med mer enn 50 kW. Gjør deg kjent med din egen bil, oppfordrer Nils Sødal, som er senior kommunikasjonsrådgiver i NAF: Foto: NAF Vis mer

Velg best pris

MAKSIMAL LADEEFFEKT PÅ POPULÆRE ELBILER

BilmodellMaksimal ladeeffekt (kW)
Skoda Citigo-e40
Volkswagen e-Golf40
Volkswagen e-Up40
BMW i349
Hyundai IONIQ (2020)50
Kia e-Soul50
Kia Soul Electric50
Lexus UX 300e50
Mazda MX-3050
MINI Mini Cooper SE50
Nissan Leaf (eldre versjon)50
Opel Ampera-e50
Renault Zoe50
XPeng G350
Hyundai IONIQ (2016-2019)70
Maxus Euniq5/670
Hyundai Kona Electric77
Kia e-Soul77
Kia e-Niro80
XPeng P790
MG Marvel R92
MG ZS EV92

Kilde: NAF/Opplysningsrådet for veitrafikken

- Selv om din elbil skal kunne lade med 100 kW, betyr ikke det at den gjør det hele tiden den står på lading. Også for disse bilene vil du få best pris dersom du lader med 50 kW. Ladingen går sannsynligvis ikke så veldig mye saktere på en hurtiglader enn en lynlader.

- Det er viktig for deg å være klar over hvor høy effekt bilen din kan lade med og hvor mye den lader med i virkeligheten. Du får en økonomisk gevinst av å velge riktig, samtidig som du ikke opptar en plass på lynladeren, sier kommunikasjonsrådgiveren i NAF.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer