Velg riktig lader

Dyr ladetabbe

Mange elbiler lader ikke raskere med en lynlader enn en hurtiglader. Du svir bare av en hundrelapp eller to til ingen nytte.

TABBEN: Dersom bilen din er utstyrt for å kunne lades med 50 kW, klarer du ikke å fylle batteriet raskere med strøm på en lynlader som lader med 150 kW. På de fleste ladestasjonene koster det bare mer penger. Foto: Rune Korsvoll
TABBEN: Dersom bilen din er utstyrt for å kunne lades med 50 kW, klarer du ikke å fylle batteriet raskere med strøm på en lynlader som lader med 150 kW. På de fleste ladestasjonene koster det bare mer penger. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisen for hurtig- og lynlading har økt mye denne høsten. Aller dyrest er som regel lynladerne. For deg som elbileier er det nå viktigere enn noen gang å velge riktig ladestolpe, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Norges Automobil-Forbund:

- Det er mange som betaler for mye for ladingen fordi de velger feil ladestolpe, slår Sødal fast.

Går ikke raskere

- Har du en bil som maksimalt kan lade med 50 kW, går ikke ladingen raskere om du velger å plugge den inn i en lynlader. Det er bilen som bestemmer hvor raskt du kan lade. Det eneste som skjer er at du fyller dyrere strøm på batteriet. Det tar like lang tid å lade, sier Sødal.

Ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken er det minst 17 elbil-modeller på norske veier som maksimalt kan lade med 50 kW. Populære elbiler som Mazda MX30, Volkswagen e-Golf, BMW i3 og Kia Soul Electric er eksempler på slike biler.

Prisforskjeller

I tillegg er det 11 modeller som kan lade med en hastighet mellom 50 og 100 kW. Det gjelder flere populære elbiler som Hyundai Kona og Kia e-Niro.

Ifølge en oversikt fra Elbilforeningen koster det nå 9,19 kroner per kWt på lynlader, 8,69 kroner for 50 kW+ hurtiglader og 6,99 kroner for 50 kW normallader hos Circle K.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer