Dyrere miljøbiler

Mindre utslipp vil gi dyrere miljøbiler.

LÅN: Skal du kjøpe deg drømmebilen må du ofte ut med en god slump penger. Da er det viktig å sjekke flere alternativer, på den måten kan du spare tusener.  Foto: Per Ervland
LÅN: Skal du kjøpe deg drømmebilen må du ofte ut med en god slump penger. Da er det viktig å sjekke flere alternativer, på den måten kan du spare tusener. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fremtiden kan du forvente høyere priser på miljøvennlige biler som følge av korrigerte avgifter. Utslippene av farlige klimagasser synker, blant annet som en følge av at mange bytter til mer miljøvennlige biler. Til nå er disse blitt premiert med lavere avgifter. Når stadig flere biler avler mindre penger til statskassa, så finnes det kun en utvei. Avgiftene må justeres, for at provenyet skal opprettholdes.

Om fem år kjører du en slik

Endret årsavgift

Årsavgiften vil kunne lide samme skjebne. I dag har vi en såkalt differensiert årsavgift. Dieselbiler med partikkelfilter og bensinbiler belastes med lavere avgift enn resten. Når flere betaler mindre må satsene justeres, for at inntektene skal opprettholdes. Dagens gulrot ved å velge miljøvennlig kan i verste fall stå for fall.

Slik sparer du både penger og miljø

Velg miljøvennlig

- Regjeringen vil fortsatt belønne de som velger miljøvennlig, forteller Anders Lande, seniorrådgiver i Finansdepartementet. Samtidig bekrefter han at målsetningen er provenynøytralitet.

Dersom bidraget fra bilavgiftene synker, så må avgiftene justeres, eller pengene hentes fra andre steder. Det samme gjelder årsavgiften. Målsetningen er uansett at det miljøvennlige valget skal være å foretrekke i forhold til alternativet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer