Dyrt og farlig å glemme

Hvert år opplever overraskende mange bilister å miste hjul i fart. Ved å etterstramme boltene, reduserer du risikoen for å ende opp med bare tre hjul.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først skjenet bilen til høyre og gled sidelengs langs betongveggen. Så løsnet venstre forhjul helt og trillet over i venstre felt, mens bilen falt ned på venstre forskive og stoppet. Ved å kaste meg på bremsen klarte jeg med nød og neppe å unngå å kjøre på den. Heldigvis reagerte også nestemann i rekken raskt og også jeg slapp å bli påkjørt bakfra. Takket være en rask unnamanøver klarte XC90-føreren i venstre felt å unngå det rullende hjulet, som etter hvert la seg over på siden.

Denne gangen gikk det altså bra - ingen personer ble skadet eller drept. Men Opel-eieren som plutselig måtte klare seg med bare tre hjul, var nok ikke spesielt høy i hatten. Ikke bare var bilens høyre side oppskrapet og venstre forskive ødelagt. I tillegg opplevde vedkommende å skape fullt trafikkaos i morgenrushet i landets hovedstad.

Overraskende vanlig

Vi trodde inntil nylig at "hjulmist" var et relativt sjeldent fenomen. Men etter å ha snakket med venner og bekjente, viser det seg at overraskende mange har vært borti dette skumle fenomenet. I et av tilfellene vi har fått gjenfortalt, rullet det løsnede hjulet i stor fart over i motgående felt og traff en bil i fronten, noe som medførte at sistnevnte kolliderte. "Hjulmist" har altså potensial til å skape farlige og potensielt dødelige situasjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer