«EK» blir det nye elbil-skiltet!

Registreringsskilt til elbiler går raskere tomt enn noen hadde forestilt seg. Nå kommer alternativene.

Foto: ILLUSTRASJON: MAGNUS G. ARNKVÆRN
Foto: ILLUSTRASJON: MAGNUS G. ARNKVÆRN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge er i verdenstoppen når det gjelder elbil-salg, og hittil i år er det registrert rundt 17.000 biler, ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken. Men det byr også på visse utfordringer.

Les også: Nå kastes elbilen ut av kollektivfeltet

For i motsetning til tradisjonelle personbiler med ordinære registreringsskilt, (offisielt heter de kjennemerker) som kan variere med ulike bokstaverer før en femsifret tallrekke, er kun bokstavene "EL" benyttet på elbiler. Det høye salget har ført til at vi nå har passert EL70000.

Nå er valget tatt

Derfor har det knyttet seg spenning til hva Vegvesenet ville foreta seg når en nærmet seg slutten for nummerserien allerede i inneværende år. Dinside var derfor i kontakt med Vegvesenet om dette tidligere i sommer, og fikk da beskjed om at det forelå forslag til ulike bokstavkombinasjoner. Men en beslutning om hva det ville bli var ennå ikke tatt.

Les også: Elbil-avgiftene endres i 2017

Nå har de bestemt seg, og i dag kom pressemeldingen om at «EK» vil bli den nye bokstavkoden for elbil-skilter i Norge.

HAR EN PLAN: "EK" og "EV" blir de nye skiltene, ifølge Heidi Øwre hos Statens vegvesen. Foto: HENRIETTE ERKEN BUSKERUD
HAR EN PLAN: "EK" og "EV" blir de nye skiltene, ifølge Heidi Øwre hos Statens vegvesen. Foto: HENRIETTE ERKEN BUSKERUD Vis mer

- Salget av elbiler blir stort også fremover. Derfor har vi vært tidlig ute med å planlegge for de kommende årene. Både EK og EV er satt av for framtidige elbiler, sier Heidi Øwre i Statens vegvesen.

Videre sier Vegvesenet at skiltseriene ligger alfabetisk og kjennemerkesystemet har flere fastsatte rutiner og prosedyrer.

Det er stor forskjell fra land til land hvordan elbiler og andre spesialkjøretøy registrerer – og det finnes intet felles system eller internasjonale bokstavkoder for elbiler. Faktisk så har ikke de fleste land egne bilskilt for elbiler, ifølge Vegvesenet.

Les også: Husk dette om du vil parkere gratis

Elbilforeningen ville helst ha «EV»

ØNSKER INTERNASJONAL GJENKJENNELSE: Christina Bu i Elbilforeningen ønsket aller helst "EV" på de nye elbil-skiltene. Foto: NORGES ELBILFORENING
ØNSKER INTERNASJONAL GJENKJENNELSE: Christina Bu i Elbilforeningen ønsket aller helst "EV" på de nye elbil-skiltene. Foto: NORGES ELBILFORENING Vis mer


- EL-skilt har gjort det svært enkelt å gjenkjenne elbiler, og vi mener det er både viktig og riktig å videreføre den norske elbilsuksessen med de mer internasjonale bokstavene EV, sier generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen.

- EV er som kjent forkortelsen for «electric vehicle» på engelsk, minner Elbilforeningen om, i dagens pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer