Eksempler på avgiftskrav

Er du uheldig kan avgiftskravet ved kjøring med utenlandsk-registrert personbil i Norge bli voldsomt høyt.

Publisert
Sist oppdatert

Under finner du eksempler på hvilke avgiftskrav og administrative tillegg som vil kunne ilegges om du som nordmann (fast oppholdssted i Norge) blir tatt i å ulovlig kjøre utenlandskregistrert personbil i Norge.

Eksemplene reflekterer nye biler. Hvis bilen er brukt, vil du slippe billigere unna.

For det første vil det bli beregnet aldersfradrag i engangsavgiften (2 til 80 prosent, se egen tabell lenger ned på siden).

For det andre baseres merverdiavgiften (moms) på innførselsverdi (tollverdi). Hvis bilen er brukt, må det antas at innførselsverdien er redusert sammenlignet med en ny bil. Hvis den utenlandske eieren har en relativt fersk kjøpskvittering, vil tollvesenet kunne ta utgangspunkt i denne. Hvis en relativt fersk kvittering ikke foreligger, vil verdien fastsettes ifølge "Forskrift om fastsettelse av varers tollverdi" av 1980. Vanligvis vil tollvesenet ta utgangspunkt i alminnelig omsetningsverdi i landet bilen er registrert i.

For det tredje vil det administrative tillegget utgjøre en prosentandel av avgiftskravet. Hvis avgiftskravet reduseres i sammenheng med bilens alder, vil derfor også avgiftskravet reduseres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer