Eksplosiv retro-drøm

Cobra Venom V8 er en virtuell gjenoppliving av Cobra-legenden, utført med overraskende realisme...

Publisert
Sist oppdatert

AC Cobra er en av relativt få sportsbiler som med rette kan kalles legendariske.

Fra AC Ace til Cobra

Cobra-navnet dukket opp i 1961 da AC Cars, den gamle engelske bilprodusenten, oppgraderte sin åpne toseters-sportsbil AC Ace og utstyrte den med en potent Ford-motor som erstatning for Bristol-motoren, designet av BMW før krigen, som hadde vært drivkilde til da.

Shelby

Det var racing-esset Caroll Shelby som sto for både videreutviklingen av den allerede kvikke bilen, og for flytting av produksjonen fra Surrey i England til USA. Legenden var født, og i dag er det få klassiske sportsbiler som fremstilles i så mange ulike replica- eller imitasjonsversjoner. Merket AC eksisterer fortsatt , selv om det hersker en del forvirring omkring både eierskap og produktutvikling mellom Malta - dit produksjonen flyttet i 2005 - og England.

Neste generasjon

Imponerende realisme: Designer Martins kreasjon Foto: Jamie Frank Martin
Imponerende realisme: Designer Martins kreasjon Foto: Jamie Frank Martin Vis mer

Eksplosiv retro-drøm

 1. Store Cobra Venom-bilder
Nyere klassiker: Her en amerikanskprodusert AC Cobra MK IV fra 2001 Foto: AC
Nyere klassiker: Her en amerikanskprodusert AC Cobra MK IV fra 2001 Foto: AC Vis mer


Men den bilen vi ser her er ingen replica - det er en gjenoppliving av et konsept og av en viss idé om hva en sportsbil skal være. Mannen bak verket heter Jamie Frank Martin, og er tidligere designer hos AC. Han hevder at dette skal være den spirituelle etterfølgeren til Shelbys Cobra, og bilens navn er Cobra Venom V8.

Se store bilder av den her!

3,4 sekunder!

Når det gjelder design lar vi leseren bedømme selv. Spesifikasjonene passer bilen godt, og lover heftig men realistisk kraftfullhet. Motoren er selvfølgelig en V8 og kommer like selvfølgelig fra Ford. Med sine 4,6 liter slagvolum og kompressor skal den ha en maksimal effekt på 531 hestekrefter og et dreiemoment på 569 Newtonmeter ved 3.500 omdreininger. Dette skal gi den lette bilen (chassis av aluminium og karosserikomponenter av karbonfiber), en voldsom akselerasjonsevne; 0 til 100 km/t skal ifølge Top Gear ikke ta mer enn 3,4 sekunder og toppfarten oppgis av samme kilde til 345 km/t.

 • Les også om den utrolige BMWen - BMW M-Zero!
 • En drøm...

  Men, som Top Gear også påpeker: Det er for godt til å være sant. Spesifikasjonene er i skrivende stund kun på papir og bildene av bilen er datagenererte. Men det er jo lov å håpe at den dagen det igjen blir attraktivt å satse penger på nye prosjekter og det blir realistisk å finansiere drømmer av en slik dimensjon, da kan "fremtiden begynne", som Jamie Martin sier på sin webside. Som designer er han ihvertfall definitivt ikke ueffen - temmelig effen, vil vi til og med si. Du kan besøke Cobra Venom V8-websiden her.

 • Se de store bildene her!
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer