Motorsykkelulykker

- Ekstra viktig å øve

Én av fire omkomne i trafikken så langt i år har kjørt motorsykkel. Nå oppfordres motorsyklistene til å øve på kjøreferdighetene.

STOR ØKNING: Så langt i år har 17 motorsyklister omkommet i trafikken. Tallet for hele fjoråret var 15. Foto: Audio und werbung / Shutterstock / NTB
STOR ØKNING: Så langt i år har 17 motorsyklister omkommet i trafikken. Tallet for hele fjoråret var 15. Foto: Audio und werbung / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Skadeforebygger i forsikringsselskapet Fremtind, Therese Hofstad-Nielsen, mener at rustne kjøreferdigheter kan være en medvirkende årsak til mange alvorlige ulykker på motorsykkel.

Hofstad-Nielsen oppfordrer nå alle motorsyklister til å øve på ferdighetene.

- Alle som kjører motorsykkel bør øve på nødvendige ferdigheter med jevne mellomrom, men det er spesielt viktig om det er lenge siden du har kjørt. Et oppfriskningskurs kan minske risikoen for skader, sier hun i en pressemelding.

En økning

Så langt i år har 17 motorsyklister mistet livet i trafikken - det tilsvarer én av fire omkomne. I fjor var tallet 5 på samme tidspunkt og totalt omkom 15 på motorsykkel i hele 2021.

- Dette henger selvsagt sammen med at det er flere som kjører motorsykkel. Men likevel er tallet urovekkende høyt og utviklingen dramatisk. En av fire omkomne i trafikken i år har kjørt MC. Vi gransker dette nøye og samarbeider godt med mc-miljøet, uttalte Ingrid Dahl Hovland, vegdirektør i Statens vegvesen, i begynnelsen av august.

Ifølge tall fra Vegvesenet har antall registrerte motorsykler de siste 2 åra økt med 15 prosent, mens økningen i folk som har tatt MC-førerrett vært på én prosent i samme periode.

ULYKKER: Dersom du åpner døra på «riktig» måte kan du være med på å forhindre ulykker. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Eneulykker

Fremtind skriver at forsikringsbransjen de siste tre åra har registrert en økning på antall skadesaker med MC på nær ti prosent. Der årsaken er kjent, troner eneulykker på toppen.

- For høy fart inn i svinger er en gjenganger og ofte årsak til at mange kjører av veien. I tillegg utgjør grus og hull i veien en risiko for ulykker. Husk også at kald asfalt gir dårlig veigrep, sier Hofstad-Nielsen.

Ifølge Transportøkonomisk institutt er risikoen for å dø eller bli hardt skadet i trafikken mye høyere for tung og mellomtung motorsykkel enn det er å kjøre bil. Det er 50 ganger høyere for lett motorsykkel, skriver Fremtind i pressemeldingen.

– Derfor er det ekstra viktig at du øver på egne ferdigheter. Det gir både deg og dine medtrafikanter større trygghet, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer