2021 med rekord på rekord for det norske bilsalget - mens diesel sliter

Ekstrem nedgang

Aldri tidligere er det solgt så mange nye biler her i landet som i 2021. Elbilsalget har eksplodert og blant de 20 mest populære er nesten alle elektriske, mens dieselbilene stuper.

STUPER: Dieselbiler som Skodas Octavia (bildet) og Kodiaq har vært de mest populære i Norge, men andelen biler med ren dieselmotor har stupt med 90 prosent de siste årene.
STUPER: Dieselbiler som Skodas Octavia (bildet) og Kodiaq har vært de mest populære i Norge, men andelen biler med ren dieselmotor har stupt med 90 prosent de siste årene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Totalt ble det solgt 176 276 nye biler i Norge i fjor. Så mange biler er det aldri solgt tidligere i Norge på ett år. Den forrige rekorden er fra 1986, da det ble solgt 167 352.

Den gang innførte myndighetene en saftig vrakpant til alle som leverte sin gamle bil til demontering og kjøpte seg en ny. Tar vi med de bruktimporterte bilene som ble registrert i Norge for første gang, nærmer tallet seg 200 000.

«Alle» kjøper elbil

2021 ble året da de elektriske bilene virkelig fikk overtaket på bensin- og dieselbilene. Av alle de nye bilene var hele 113 715 rene elbiler. Over 81 prosent av alle privatpersoner som kjøpte ny bil i fjor, valgte en elbil. Hvis vi ser på Sverige, der elbiler også begynner å ta av, var elbilandelen bare 19 prosent.

Diesel er død

I tillegg ble det registrert rundt 40 000 ladbare hybrider pluss en del vanlige bensin-hybrider.

Lett hoderegning viser at det ikke blir mange salg igjen til vanlige bensin- eller dieselbiler. Minst populært er dieselbiler. Det ble registrert bare 6900 biler med dieselmotor. Så sent som i 2018 ble det til sammenlikning solgt over 61 000 nye dieselbiler i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.