Spylervæsker

Ekstreme prisforskjeller

Det er ekstreme prisforskjeller på spylervæske. Men det er også forskjell på hvilke som klarer seg best i kulda.

SJEKK PRISEN: Med priser fra 34,50 til 70 kroner for tre liter spylervæske, er det all grunn til å sjekke prisen før du kjøper. Foto: Rune Korsvoll
SJEKK PRISEN: Med priser fra 34,50 til 70 kroner for tre liter spylervæske, er det all grunn til å sjekke prisen før du kjøper. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Salt og skitt som kastes opp fra bilen foran legger seg på frontruta og gir svært dårlig sikt. Det er et velkjent problem på vinterveiene våre. Det er ikke bare irriterende, men direkte farlig. Den eneste løsningen godt med spylervæske på tanken. Bare på en tur kan det gå med flere liter.

Vi har kjøpt spylervæske for vinterbruk seks forskjellige steder, og fant ekstreme prisforskjeller. Mens vi kunne kjøpe tre liter for 34,50 på Europris og 38 kroner på Rema 1000, måtte vi ut med 79 kroner på Circle K og Esso.

Sjekk laveste temperatur

Den eneste umiddelbare forskjellen vi kunne se på spylervæskene, var at tre av de seks var garantert å holde seg flytende ned til minus 15 grader, mens de to dyreste vi kjøpte på bensinstasjoner var «garantert» ned til minus 18. Så mye kulde skulle også den vi kjøpte på BilXtra klare, men den kostet bare 45 kroner.

DETTE ER PROBLEMET: Spylervæsken blir til slush når det blir godt og kaldt ute. Når det igjen blir mildere og saltet på veiene begynner å virke igjen, trenger du virkelig en god spylervæske. Da kan de ta tid før den tiner igjen – spesielt på elbiler. Foto:
DETTE ER PROBLEMET: Spylervæsken blir til slush når det blir godt og kaldt ute. Når det igjen blir mildere og saltet på veiene begynner å virke igjen, trenger du virkelig en god spylervæske. Da kan de ta tid før den tiner igjen – spesielt på elbiler. Foto: Vis mer

På beholderne er det lite informasjon om hva de forskjellige inneholder. Normalt er de tilsatt tensider som e skal fjerne salt, olje, asfaltpartikler og trafikkfilm som skitner til bilrutene om vinteren. Frostsikringsvæsken er gjerne etanol eller isopropanol.

Fryser til slush

Vi har ikke hatt mulighet til å gjennomføre tester som viser om det er forskjeller på hvor gode de forskjellige væskene er til å fjerne skitt og salt fra rutene. Det vi kan si er at det ikke er veldig stor forskjell på hvor mye kulde de tåler.

Vi plasserte alle ute i minus 20 grader søndag formiddag. Søndag ettermiddag var alle fortsatt flytende. Utover kvelden begynte de tre væskene som skulle klare minus 15 grader å danne iskrystaller. «Minus 18» væskene klarte seg litt lengre. Når det skjer vil spylerdysene fort tette seg. Utover natta sank temperaturen to-tre grader og alle væskene forvandlet seg til slush. Spylervæsken som holdt seg flytende lengst før den ble til slush, var den fra Circle K.

Dette er problemet

Selv med temperaturer ned mot minus 25-30 grader, vil ikke de beste væskene fryse til is, slik som mange tror. De blir slush og ødelegger ikke noe i bilen.

GODT TIPS: Spylervæske fås også kjøpt som konsentrat som kan blandes slik at det tåler temperaturer ned mot minus 30 grader. Foto: Rne Korsvoll
GODT TIPS: Spylervæske fås også kjøpt som konsentrat som kan blandes slik at det tåler temperaturer ned mot minus 30 grader. Foto: Rne Korsvoll Vis mer

Dette har ikke vært en uvanlig lav temperatur i Norge denne vinteren. Likevel er det sjelden du har behov for spylervæske når det er så kaldt. Problemet med væsker som fryser oppstår når temperaturen stiger igjen til minus 10 grader eller mildere. Da begynner saltet på veiene å virke igjen og du har virkelig brukt for noe som rengjør rutene på bilen igjen. Væsken i tanken, ledningene fortsatt være slus i en periode og spylerdysene tette.

Elbiler spesielt utsatt

Elbiler er spesielt utsatt. Mens bensin- og dieselbiler har en motor som varmer opp rommet der tanken og rørene for spylervæske sitter, har ikke elbiler noe under panseret som avgir mye varme som kan tine spylervæsken.

Vi du ha en spylervæske som virker i lavere temperaturer enn det som står på posene med ferdigblandet, kan du kjøpe et spylervæskekonsentrat og blande inn. Halvblandet med vann kan konsentratet klare helt ned mot minus 30 grader.

SJEKK FORSKJELLEN PÅ SPYLERVÆSKENE

Kjøpt påMerkeGarantert tilPris kr
EuroprisEffekt-1534,50
Rema 1000904-1538,-
KiwiKiwi-1539,90
BilXtraClean Line-1849,-
EssoClear View-1879,-
Circle KCircle K-1879,-

Spylervæskene innkjøpt 6/1-2024