Ved inngangen til et nytt år leser vi om alle de nye bilene som kommer på markedet, der fabrikkene trår til med storslåtte lanseringer.
Men det er også en del bilmodeller som takket for seg i 2019 og flere som forsvinner i 2020. Noen har vært i salg i flere tiår. Andre har hatt et kort og lite suksessfullt opphold. Dette skjer som regel i stillhet. At en modell forsvinner er lite å feire for en bilprodusent.
Slipper ut for mye

De 15 beste bilene i 2020
Vi har sett på noen av de mest kjente bilene som har forsvunnet i løpet av det siste året eller vil forsvinne i løpet av 2020.
Men trolig er dette bare starten. Etter hvert som bilprodusentene ser at noen modeller trenger store og kostbare oppgraderinger for å kunne bidra til at EUs nye utslippskrav på 95 gram per kilometer nås, vil flere forsvinne.
Nå er det elektriske biler som fabrikkene bruker mest penger på å utvikle. Bensin- og dieselbiler bygget på gamle plattformer lar seg ikke enkelt bygge om til å gå på strøm.
Familier kjøper SUV
Mange modeller forsvinner også fordi kundene nå etterspør andre biltyper enn for bare noen få år siden.
Salget av SUV-er i alle størrelser har økt kraftig. Dette skjer på bekostning av de praktiske flerbruksbilene som mange familier sverget til for bare tre-fire år siden. Ford C-Max, Toyota Verso og Kia Carens er bare noen av bilene som ikke har klart konkurransen. Også stasjonsvogner er blitt mindre populære. Det medførte blant annet at en trofast traver som Toyota Avensis takket for seg i fjor.

Disse bilene blir mye billigere
Til og med en av Norges mest solgte biler de siste årene vil forsvinne i løpet av året. Når åttende generasjon VW Golf kommer til sommeren, forsvinner den elektriske utgaven. Fabrikkens splitter nye elbil ID.3, som er bygget på en helt ny plattform med lengre rekkevidde, tar over.
Dette er noen av bilene som nå forsvinner fra butikkene:
Alfa Romeo Mito

Det er en stund siden Alfas lille Mito var å finne i norske butikker. Siden i sommer har den også vært borte fra butikker ellers i Europa. Mangel på femdørs-utgave og liten vilje fra Fiat til å investere i en oppdatering, tok livet av bilen.
DS5

DS 5 var en spennende nyvinning, ikke minst designmessig, da den ble lansert i 2011. Dette var tydeligvis ikke noe kundene satte så stor pris på, så salget dalte raskt etter toppåret 2012. I fjor ble det solgt bare et fåtall biler. I Norge har DS nå to modeller igjen – den kompakte, elektriske SUV-en DS 3 E-Tense og den store, ladbare hybriden DS 7.
Fiat Punto

Dette var i mange år en av Europas mest solgte småbiler, selv om den aldri ble noen suksess i Norge. Til tross for en ansiktsløftning i 2012, ble Punto fort gammel sammenliknet med konkurrentene i småbil-segmentet.
Ford C-Max

Ford C-Max er en praktisk familiebil, som også har vært solgt i en lang utgave med tilnavnet «Grand». Etter hvert som SUV-ene har tatt mer og mer av familiebil-markedet, har salget av Fords flerbruksbiler dabbet kraftig av. De større modellene S-Max og Galaxy lever fortsatt videre.
Ford EcoSport

EcoSport var opprinnelig bygget i Brasil for Sør-Amerika. I mangel av en liten SUV, valgte Ford å ta den til Europa. Bilen var imidlertid langt unna europeisk standard. De siste to årene er en utgave av bilen bygget i Europa, men det har hjulpet lite på salget. Nå får Ford på plass den nye SUV-en Puma. Da er det farvel til EcoSport.
Kia Carens

Kia Carens har lidd den samme skjebnen som Ford C-Max: I stedet for praktiske flerbruksbiler, kjøper familiene nå SUV-er. Salget holdt seg bra fram til 2018, men etter det gikk det kraftig ned. I stedet for å fornye bilen, har Kia valgt å satse på modeller som Sportage og en stor Ceed-familie med mange varianter.
Mitsubishi Pajero

Pajero er en av Mitsubishis mest berømte biler, men har de siste årene hatt få kunder i Europa. Firehjulstrekkeren var stor, ganske dyr og hjalp ikke akkurat fabrikken med å nå de nye EU-kravene til utslipp. I 2019 forlot den Europa for godt.
Opel Adam

I likhet med andre to-dørs småbiler, ble Opels minste aldri noen suksess i Norge. Etter at Opel ble en del av franske PSA (Peugeot-Citroën Automobile), som har rikelig med småbiler fra før, er det ikke lenger plass til Adam i sortimentet til den tyske produsenten.
Opel Ampera-e

Ampera-e var en av de første, rimelige elbilene med lang rekkevidde i Norge. Den er bygget på en plattform fra amerikanske General Motors. Nå er Opel en del av franske PSA, som har en egen elbilplattform. Ampera-e står fortsatt i prislistene, men kommer til å forsvinne fra Norge når salget av Opels nye elbiler Corsa-e og Mokka-e kommer i gang for fullt utover året.
Skoda Rapid

Denne rimelige bilen fra Skoda ble ikke så populær som fabrikken hadde forventet. Da nye Scala ble lansert i fjor, betød det slutten for Rapid. Scala var omtrent like stor, mer komfortabel og bedre utstyrt, ikke minst med moderne sikkerhetsutstyr.
Toyota Avensis

Den kraftige økningen i SUV-salget har ført til at salget av stasjonsvogner har gått sakte men sikkert ned de siste årene. Trofaste og populære Avensis forsvant ut av markedet da Toyota bestemte seg for å ta inn Camry fra USA og en større Corolla stasjonsvogn ble lansert.
Volvo V40

Produksjonen av gode, gamle Volvo V40 stoppet i sommer. Volvos minste og rimeligste bil var gått ut på dato, siden den ikke hadde noen form for elektrifisering, ikke var SUV og ble bygget på en gammel Ford-plattform. Nå er SUV-en XC40 fabrikkens minste bil, men en ny småbil kommer, etter det vi vet, i løpet av et par år.
VW Beetle

I sommer ble det satt en endelig sluttstrek for VW Beetle. Den moderne utgaven av den legendariske Bobla klarte ikke å finne nok kunder til at produksjonen kunne fortsette. Den relativt høye prisen sammenliknet med andre biler i klassen var en del av årsaken. Beetle var heller ikke særlig praktisk.
VW e-Golf

I løpet av dette året kommer vi til å ta farvel med en av bestselgerne i Norge. Når åttende generasjon av VW Golf er på plass om noen uker, er en ladbar hybrid det nærmeste den kommer å være elektrisk. Fortsatt skal lageret av «gamle» e-Golf selges, men når VWs nye elbil ID.3 er på plass etter sommeren, er det slutt.
