Elbil-duellen: VW e-Golf vs. Kia Soul EV

To av de mest aktuelle elbilene akkurat nå. Men hvilken skal du velge?

HØYSPENT KAMP: Kia Soul Electric og VW e-Golf er klare til å ta opp kampen med Nissan Leaf og BMW i3 i "folke-klassen" blant de elektriske bilene. Foto: ESPEN STENSRUD
HØYSPENT KAMP: Kia Soul Electric og VW e-Golf er klare til å ta opp kampen med Nissan Leaf og BMW i3 i "folke-klassen" blant de elektriske bilene. Foto: ESPEN STENSRUD Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Elbilene utgjør nå, med små variasjoner fra måned til måned, i overkant av en av ti nye biler som selges her i landet. Dermed er Norge det landet i verden der det selges suverent mest elbiler i forhold til antall innbyggere.

Det siste året har andelen elbiler måned for måned utgjort 10 - 12 prosent av det totale bilsalget i gjennomsnitt - noe som gjør Norge til elbil-landet fremfor noe.

Milepæler

Det hele startet for alvor i 2011 og da var det lille Mitsubishi i-MiEV som rådet grunnen med sine trillinger - en mye mer anvendelig bil enn Th!nk og Buddy, bybilene vi hadde hatt til da. Så tok det virkelig av med Nissan Leaf og 2013 og 2014 ble årene da det ble mer å velge i:

Dette er for øvrig vår andre elbil-duell. Vi har tidligere publisert duellen mellom Nissan Leaf og BMW i3.

Ferske flinkiser

Denne gangen ville vi teste mot hverandre to av de senest ankomne på markedet, som vi tidligere har testet hver for seg. Felles for de to er at de er kompaktklassebiler som vil konkurrere mot pioneren Nissan Leaf, og vi ble temmelig overbevist av begge to individuelt.

Rekkevidde?

For å ta et vesentlig punkt først - rekkevidde: Begge har oppgitt rekkevidde på rundt 20 mil - 211 kilometer for Kia Soul og 190 for e-Golf. I praksis har vi sommerstid oppnådd cirka 160 kilometer for Golfen og cirka 170 kilometer for Soul. Begge klarer seg altså noe bedre enn Nissan Leaf etter vår erfaring.

Vi har denne gangen valgt å presentere dem først hver for seg med fordeler og ulemper, for så å ta en oppsummering med vinneren på hvert enkelt punkt.

Vi begynner med den sist ankomne av de to.

Kia Soul Electric - den store overraskelsen

Vår detaljerte test av Kia Soul EV finner du her.

Koreanske Kia klinker til med lengst rekkevidde, best garanti og supergunstige priser. Finnes det noen grunner til at dette ikke skal bli en vinner i Norge?

I rekken av ensformige og intetsigende like biler i kollektivfeltet skiller nye Kia Soul Electric seg umiddelbart ut. Den litt småfrekke, kasseformete kompaktbilen utstråler et urbant og friskt image med sitt annerledes og kule design. At dette er elbil-varianten, ser du tydelig på grillen som er i større heldekkende plast, noen små Eco-skilt og litt annerledes felger. Ellers ser den ut som en vanlig Soul.

TESTET: Slik er den billigste Teslaen

TØFF: Kia Soul Electric har et ungdommelig og kult utseende. En fordel er at elbilen ikke skiller seg så mye ut fra vanlig Soul. Foto: Espen Stensrud / Autofil
TØFF: Kia Soul Electric har et ungdommelig og kult utseende. En fordel er at elbilen ikke skiller seg så mye ut fra vanlig Soul. Foto: Espen Stensrud / Autofil Vis mer


Utformingen gjør den praktisk med romslig takhøyde for alle passasjerer. Bagasjerommet er noe knepent med målene 281/891 liter. Batteriet ligger på midten i bunnen av bilen, noe som gjør at gulvet blir ganske høyt innvendig (hevet 8 cm). For voksne i baksetet blir det slitsomt med knærne oppunder haka.

Foran er det langt mer trivelig med et fresht og spennende interiør. Praktisk er det også med stort oppbevaringsrom mellom setene. Soul er passe moderne med lettbetjent touchscreen og intuitive betjeningsfunksjoner. Materialbruken er ikke av ypperste sort hele veien, men det ser veldig bra ut.

Full garanti på alt

HEVET: Batteriet ligger på midten i bunnen på Kia Soul. Det gjør at gulvet blir ganske høyt innvendig (hevet 8 cm). For voksne i baksetet kan det bli det slitsomt. Foto: AUTOFIL
HEVET: Batteriet ligger på midten i bunnen på Kia Soul. Det gjør at gulvet blir ganske høyt innvendig (hevet 8 cm). For voksne i baksetet kan det bli det slitsomt. Foto: AUTOFIL Vis mer


Utstyrsnivået er dessuten svært imponerende. Selv på innstegsmodellen Classic fra 199.900 kroner får du med navigasjon med DAB-radio, varme i rattet, nøkkelfritt-system, ryggekamera, mørke vinduer og så videre.

Vår bil, som er det andre alternativet – Exclusive - har i tillegg blant annet varmepumpe, skinnkledd dashbord, p-sensorer, skinnseter, varme i bakseter og ventilerte seter foran. Men noen apper for å fjernbetjene bilen er ikke tilgjengelig ennå, og vil ifølge importøren ikke bli det i overskuelig fremtid.

Importøren kan fortelle at dette er fordi det europeiske markedet per i dag ikke dekkes av et telematikksenter slik tilfellet er i USA. Det regnes som sannsynlig at dette vil komme på plass i 2017.

Pris for Exclusive versjonen? 229.900 kroner. Det er billig! Særlig med tanke på at Kia byr på sju års garanti på hele bilen.

Les alt om elbil på Dinside!

SNASENT: Det er friskt og ungdommelig også på innsiden av Kia Soul. Betjeningen er enkel, og den store skjermen gir all info du måtte ønske. Foto: AUTOFIL
SNASENT: Det er friskt og ungdommelig også på innsiden av Kia Soul. Betjeningen er enkel, og den store skjermen gir all info du måtte ønske. Foto: AUTOFIL Vis mer


REKKER LANGT: En 111-hesters el-motor bidrar til et dreiemoment på 285 Nm. Rekkevidden er på inntil 212 km. Det er best i denne klassen.
REKKER LANGT: En 111-hesters el-motor bidrar til et dreiemoment på 285 Nm. Rekkevidden er på inntil 212 km. Det er best i denne klassen. Vis mer


Soul Electric er enkel å manøvrere, den kjører godt, og har et bedre understell enn hva vi gjerne har vært vant med på mange koreanske biler.

Greie ytelser

På motorsiden finner vi en 111-hesters el-motor som bidrar til et dreiemoment på 285 newtonmeter. Med batteripakke på 277 kilo klarer den 1.490 kilo tunge bilen 0–100 kilometer i timen på 11,2 sekunder og en toppfart på 145 kilometer i timen. På papiret er den altså hakket tregere enn Golfen, men i praksis opplevde vi dem som likeverdige - noe som er logisk sett forholdet vekt/motorisering.

Rekkevidden er oppgitt til inntil 212 km, noe som er best i denne klassen. I praksis konstaterte vi som tidligere nevnt opp mot 16-17 mil ved pen kjøring og kjølig sommertemperatur - det er faktisk ikke verst. Innebygd 6,6 kW lader og batterivarmer er standard.

I tillegg til ordinær ladekabel til husveggen (Schuko) (ladetid 10–14 timer), kan du hurtiglade Soul Electric med CHAdeMO-ladeport, som er tilsvarende løsning de japanske elbilene har benyttet lenge. Per i dag er det et mer utviklet nettverk enn det e-Golf benytter seg av (Combo -lader). Eller du kan benytte såkalt veggboks for å redusere ladetiden.

VW e-Golf
Med stjerner i sikte

KJENT STIL VW gjør nok noe helt riktig ved å la e-Golf se mest mulig ut som en vanlig bil. Du må nesten granske forskjellene. Foran ser du det lettest på de karakteristiske LED kjørelysene. Foruten EL-skiltene, da... Foto: Espen Stensrud / AUTOFIL
KJENT STIL VW gjør nok noe helt riktig ved å la e-Golf se mest mulig ut som en vanlig bil. Du må nesten granske forskjellene. Foran ser du det lettest på de karakteristiske LED kjørelysene. Foruten EL-skiltene, da... Foto: Espen Stensrud / AUTOFIL Vis mer


Vår detaljerte test av VW e-Golf finner du her.

Tyskernes e-Golf ankom det norske elbil-markedet i grevens tid i sommer og ligger an til å bli en real bestselger - på én betingelse, og det er at det snarest blir ryddet opp i rotet som har hersket angående varmepumpen som ikke kunne leveres.

Dette er Volkswagens andre elbil - tidligere lanserte de e-up! som har solgt bra her i landet og klarer seg fint for dem som ikke trenger altfor mye plass og ser på økonomien som viktigst. Vi testet - og sparte faktisk 200 kroner dagen da vi kjørte e-up!

Oppskriften på e-Golf er for øvrig enkel og genial.

Volkswagen satser her på å treffe flertallet som ikke ønsker å skille seg ut. For sett en e-Golf ved siden av en vanlig Golf og du må granske dem for å se forskjell. Små «e-Golf»-emblemer, spesielle front-LED-lys, og en blåfarge som går igjen i detaljene er det du må se etter.

Nær standard utseende

GOD PLASS: Bagasjerommet sluker 341 liter. Det er bare 39 liter mindre enn i en vanlig Golf. Foto: Espen Stensrud / Autofil
GOD PLASS: Bagasjerommet sluker 341 liter. Det er bare 39 liter mindre enn i en vanlig Golf. Foto: Espen Stensrud / Autofil Vis mer

Som Kia har VW altså valgt å la sin elbil se omtrent ut som versjonene med forbrenningsmotor. Det er for øvrig også valget Mercedes-Benz har gjort - stikk i mot erkerival BMW - når de nå lanserer sin B-klasse som elbil. (Les om vår prøvekjøring av den her).


Bagasjerommet er romslig med 341/1.231 liter (39 liter mindre enn vanlig Golf). Baksetet har god plass for voksne.

Setene er gode og de aller fleste finner seg kjapt til rette. Instrumentpanelet er annerledes ved at turtelleren er erstattet med en såkalt powermeter som viser strømforbruket.

For optimal rekkevidde kan du veksle mellom modusene Normal, Eco og Eco+. Maksimal rekkevidde er oppgitt til 190 kilometer mot Soul EVs 212 - men begge er etter den overoptimistiske EU-syklusen. Vi fant at det er mulig å klare opp mot 16 mil - så langt bak Soul EV ligger den ikke.

Via såkalt rekuperasjon (regenerering), i tre ulike trinn kan du også motorbremse bilen slik du selv ønsker for å sende energi tilbake til batteriet. Ellers er Car-Net en app-tjeneste som lar deg overvåke og fjernbetjene bilen via mobilen.

318 kilo batterier

e-Golf oppfører seg nøyaktig som en hvilken som helst Golf på veien, til tross for 318 kilos batteripakke i gulvet mellom akslingene og egenvekt på hele 1.510 kilo. Motoren byr på 115 hester, 270 Nm dreiemoment, toppfart på 140 km/t og 0–100 på 10,4 sekunder. Med vanlig ladeuttak (Schuko) tar det 13 timer å fullade bilen.

SOLID: e-Golf oppfører seg nøyaktig som en Golf på veien, til tross for 318 kilos batteripakke i gulvet og en egenvekt på hele 1510 kilo. Foto: Espen Stensrud / Autofil
SOLID: e-Golf oppfører seg nøyaktig som en Golf på veien, til tross for 318 kilos batteripakke i gulvet og en egenvekt på hele 1510 kilo. Foto: Espen Stensrud / Autofil Vis mer

En veggboks reduserer ladetida til åtte timer, eller du kan benytte hurtiglader. Forsikre deg om at hurtigladeren er av typen CCS (type 2 Combo), som er løsningen tyskerne bruker. Det betyr at Golfen per i dag har et mer begrenset hurtigladernettverk enn Kia (CHAdeMO), har.


Det beste med e-Golf kontra vanlig Golf er likevel at listen over standardutstyr er lengre. Her får du med oppvarmet frontrute, anti-kollisjonssystemer, adaptiv cruise control, midtarmlene med skiluke, City Nødbrems-funksjon, stor kjørecomputer og mye mer.

Startprisen er 244.200 kroner. Vår bil har i tillegg ryggekamera, parkeringssensorer, nøkkelfri-pakke og annet som trekker prisen opp til 265.000 kroner. Men det er slett ingen ublu pris for det vi tipper blir Norges mest solgte elbil.

ALT SOM FØR: Også på innsiden likner el-varianten mye på vanlig Golf. I instrumentpanelet er turtelleren byttet ut med strøm-måler. Foto: Espen Stensrud / Autofil
ALT SOM FØR: Også på innsiden likner el-varianten mye på vanlig Golf. I instrumentpanelet er turtelleren byttet ut med strøm-måler. Foto: Espen Stensrud / Autofil Vis mer


Konklusjon:

Oppsummering - hvilken er best?

 • Pris: Fordel Kia
 • Ytelser: Uavgjort
 • Kjøreegenskaper: Uavgjort
 • Innvendig plass: Fordel VW
 • Kvalitetsfølelse: Fordel VW
 • Sikkerhetsutstyr: Fordel VW
 • Rekkevidde: Fordel Kia
 • Hurtiglading: Fordel Kia
 • Kjørekomfort/støy: Uavgjort
 • Varmeanlegg: Fordel Kia (per november 2014)

 • Begge bilene er meget gode valg i elbil-kategorien. Mye vil avhenge av smak og behag - og hva man prioriterer. Men vi måtte kåre en vinner, og det ble knepen seier til VW e-Golf.

  Kia Soul Electric er en stor overraskelse. En prisgunstig, moderne, kul og leken bil med ungdommelig appell. Med gode garantivilkår, suveren rekkevidde og heftig utstyrsliste, er den en særs vanskelig bil å velge bort om du vurderer elbil i dag.

  VW e-Golf sanker likevel såvidt flest poeng jevnt over. Den har størst bagasjeplass, best bakseteplass og den beste ergonomien for førerne. Faktisk rekkevidde er tett opp til det som er oppgitt, den både ser og kjører som en vanlig Golf, og det er lagt til mye bra utstyr som standard. Dette kan fint bli Norges mest solgte elbil!

  BLIR ET KJENT SYN: VW-importøren har som mål å selge 8000 e-Golf i 2015. Kia tror de skal selge 1000 eksemplarer av Soul Electric. Foto: Espen Stensrud / Autofil
  BLIR ET KJENT SYN: VW-importøren har som mål å selge 8000 e-Golf i 2015. Kia tror de skal selge 1000 eksemplarer av Soul Electric. Foto: Espen Stensrud / Autofil Vis mer
  TEKNISKE DATA
  Motor/ytelser  
  Effekt115 hk111 hk
  Dreiemoment270 Nm285 Nm
  Aks. 0 - 100 km/t10,4 sek11,4 sek
  Toppfart140 km/t145 km/t
  BatteriLitiumionLitiumion - polymer
  PlasseringI gulv mellom akslingerI gulv mellom akslinger
  Vekt318 kg 
  Spenning323 volt360 volt
  Moduler / celler27 / 26496
  Kapasitet24,2 kWt27 kWt
  Ladetid - 10 A (AC 2,3 kW)13 timer10 - 14 timer
  Ladetid - 16 A (AC 3,6 kW)8 timer8 - 10 timer
  Ladetid hurtiglader til 80 % (DC 3,6 kW)30 min.33 min.
  Oppgitt forbruk kWt/100 km12,714,7
  Oppgitt rekkevidde  
  NEDC - syklus190 km212 km
  - Sommertemperatur130 - 190 km170 - 180 km
  - Vintertemperatur100 - 130 km100 - 140 km
  Dimensjoner/vekt  
  Lengde425 cm414 cm
  Bredde180 cm180 cm
  Høyde145 cm160 cm
  Akselavstand162 cm257 cm
  Egenvekt1.510 kg1.505 kg
  Bagasjerom341 / 1.231 l281 / 891 l

  Dette er elbil-fordelene:

  Mange stusser over elbilenes mange goder, men ikke alle kjenner til opphavet. Utgangspunktet var å sikre best mulige betingelser for det som man trodde kunne bli et norsk elbil-eventyr – Th!nk. Dessverre har det eventyret som kjent forblitt urealisert. Mange spør hvor lenge fordelene vil vare. Stortinget inngikk et klimaforlik i 2012 som sikrer avgiftsfritak ut 2017 eller til det er 50.000 elbiler i Norge. Med salgstakten vi nå opplever, vil vi nå det tallet allerede neste år.

  • Gratis parkering på kommunale p-plasser.
  • Gratis passering i alle landets bomstasjoner og fritak for rushtidsavgift.
  • Fri adgang til å kjøre i kollektivfeltet.
  • Årsavgiften er bare 420 kroner (i 2014).
  • Gratis lading på de fleste offentlige ladestasjoner.
  • Fritatt for engangsavgift og merverdiavgift.
  • 50% rabatt på firmabilbeskatningen.
  • Gratis transport av elbilen på riksveiferjer (gjelder ikke fører).
  • Statens regulativ gir deg ekstra tillegg (15 til 80 øre i 2013) i kilometergodtgjørelsen med elbil.


  SOLER SEG I GLANSEN: VW gjør nok noe helt riktig ved å la e-Golf se mest mulig ut som en vanlig bil. Du må nesten granske forskjellene.  Foto: Espen Stensrud / Autofil
  SOLER SEG I GLANSEN: VW gjør nok noe helt riktig ved å la e-Golf se mest mulig ut som en vanlig bil. Du må nesten granske forskjellene. Foto: Espen Stensrud / Autofil Vis mer
  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer