Elbil

Elbil er fortsatt billigere

Nå koster det nesten tre ganger så mye å lade elbilen hjemme, som det gjorde i fjor.

LADE HJEMME: Nå er det tre ganger så dyrt å lade hjemme sammenlignet med i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
LADE HJEMME: Nå er det tre ganger så dyrt å lade hjemme sammenlignet med i fjor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste perioden har det vært rekordhøye strømpriser, det påvirker også hjemmelading av elbil.

I oktober i fjor kostet det rundt 140 kroner å lade elbilen for en måneds normal bruk, mens prisen nå ligger på 360 kroner, skriver Europower Energi.

Billigere enn bensin- og diesel

Leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norsk Elbilforening, Unni Berge, forteller til Dinside at selv om strømprisen er høy nå er det på tross av det fremdeles billigere med elbil enn bensin- og dieselbil.

- Det er alltid lurt å unngå å lade elbilen i periodene hvor strømprisen er høyest.

Regnestykket til Europower gjelder for Sør-Norge, og i oktober i fjor var strømprisen i Sør-Norge 14,2 øre/kWh. Så langt i oktober i år (til og med 20. oktober) er gjennomsnittlig døgnpris i disse tre prisområdene 103,8 øre/kWh.

Ladekostnader elbil

Faktor Oktober 2019 Oktober 2020 Oktober 2021
Strømpris37 øre/kWh14 øre/kWh104 øre/kWh
Forbruker betaler96 øre/kWh67 øre/kWh177 øre/kWh
Forbruk elbil205 kWh205 kWh205 kWh
Sum197 kroner137 kroner362 kroner

*Det er ikke nøyaktig regnestykke for alle elbilister. Kilde: Europower

I oktober 2019 var månedsprisen 37,1 øre/kWh i gjennomsnitt i de tre prisområdene i Sør-Norge.

Det er altså 2,6 ganger så dyrt å lade elbilen nå, sammenlignet med i fjor og 1,8 ganger så dyrt sammenlignet med 2019.

Sammenligner man prisen med å fylle tanken på en bensinbil og å lade elbilen hjemme, er det mye dyrere med bensinbil, i følge Europower.

Med pumpepris på 18 kroner literen blir dermed drivstoffkostnadene til en bensinbil 1620 kroner. Det er 4,5 ganger så mye som det koster å lade elbilen med dagens høye strømpriser.

- Det er viktig å huske at dette er et unntaksår som gjør strømmen ekstra dyr. Når markedet blir normalt igjen, vil alle nyte godt av billig lading hjemme, forteller Senior kommunikasjonsrådgiver hos Naf, Nils Sødal til Dinside.

Lad heller elbilen hjemme

Berge forteller at hovedregelen er at man lader hjemme, da det økonomisk er veldig gunstig.

- Det som er fint med å lade hjemme er at man kan planlegge ladingen sin, og lade når det passer en selv best, da har man også mulighet til å lade på natten, som kan være lurt.

Nils Sødal er også enig i at det lurt å lade på natten, for da er strømprisen lavest. Han forteller at man enten kan stille inn når bilen skal starte og avslutte å lade, eller plugge inn bilen manuelt på kvelden.

- Hva med å lade på ladestasjoner i byen, kan det være billigere?

- Ladestasjonene i byen og langs veien lader med høy effekt, og da betaler man for at det skal gå fort. Man bør heller supplere med hurtigladestasjonene når man er på langtur - enn å ikke lade hjemme, sier Berge

- Noen av laderne i Oslo kan være billigere akkurat nå. Det gjelder dog der man betaler for å parkere ved laderen og ikke for selve ladingen, påpeker Sødal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer