Elbil: Lover de rekkevidde, må de levere

Med retten i hånd kunne en elbil-eier heve kjøpet på grunn av for kort rekkevidde.

Rekkeviddeangst? Bilen må duge til det den er kjøpt for, mener Forbrukertvistutvalget. Derfor bør du som kjøper være tydelig på hva den skal brukes til. Foto: KNUT MOBERG
Rekkeviddeangst? Bilen må duge til det den er kjøpt for, mener Forbrukertvistutvalget. Derfor bør du som kjøper være tydelig på hva den skal brukes til. Foto: KNUT MOBERG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Biler har stort sett vært på klagetoppen hos Forbrukerrådet i mange år. I den senere tid har det naturlig nok også dukket opp klager på elbiler. Som vi har skrevet tidligere, har nordmenn begynt å heve kjøpet med bakgrunn i rekkevidden.

Forbrukertvistutvalget har nå kommet med et vedtak som sier at selger har et særlig ansvar for å opplyse om elbilens faktiske rekkevidde, spesielt når de vet hva den skal brukes til.

Dette har kommet frem etter at en bilkjøper av en Mitsubishi i-Miev fikk medhold om heving av kjøpet. Selger hadde solgt en ny elbil som ikke dekket behovet, tross at han visste hvilket bruk bilen var ment til.

- Vi legger alltid frem et dokument som forklarer usikkerhet rundt rekkevidde når vi selger elbiler. I dette tilfellet var denne rutinen utelatt, og når kjøper heller ikke erindrer å ha fått dette godt nok forklart muntlig, så valgte vi å følge Forbrukertvistutvalget. Vi hevet kjøpet, forteller administrerende direktør Rune Gjerstad i Mitsubishi Motors til Dinside.

Banet vei

Kunden som banet vei for dette vedtaket hadde kjøpt seg elbil for å pendle en distanse på 40 kilometer hver vei.

Dette gikk greit på varme høstdager, men så kom vinteren.

Bilens rekkevidde ble i følge påstandene i denne saken redusert med 60 prosent i forhold til om sommeren, og selv på sommerføre holdt ikke bilen rekkevidde som lovet. Han kom seg derfor knapt til jobben med bilen.

HØYAKTUELT: Saken er av interesse for alle elbilkjøpere, mener Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.  Foto: FORBRUKERRÅDET
HØYAKTUELT: Saken er av interesse for alle elbilkjøpere, mener Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


Planlagte småturer innenfor arbeidstiden kunne ikke lenger la seg gjøre, og bilen var rett og slett ikke egnet til formålet, et formål selger ifølge saken i Forbrukertvistutvalget var gjort oppmerksom på.

- Saken er av interesse for elbilkjøpere. Ved kjøp av elbil må forbrukeren i langt større grad enn ved kjøp av tradisjonell bil forholde seg til råd og veiledning fra selger, siden teknologien er ny og i utvikling, sier direktør for forbrukerservice, Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Ladetrøbbel: Ny elbil i gammel garasje?

Hva betyr så dette?

I praksis betyr det at du bør fortelle selger hva du skal bruke bilen til, eksempelvis pendling til og fra jobb, og gjerne spesifisere steder og avstander.

I det store og hele, jo mer du forteller selgeren, jo større ansvar legger du over på ham eller henne.

Dersom selger, etter å ha fått vite hva du skal bruke den til, selger deg en bil som ikke holder til formålet, så skal du i følge Forbrukertvistutvalget kunne heve kjøpet og få pengene tilbake.

Her er det viktig å vite at det er faktisk rekkevidde som er vesentlig, ikke oppgitt rekkevidde i bilens spesifikasjoner. Den er kun en løs indikasjon.

Test: Vi sparte 200 kroner dagen med elbil

Pengene tilbake

Kunden i denne saken betalte 203.000 kroner for bilen. Han har krevet å få heve kjøpet, og få denne kjøpesummen tilbake. Han har som alternativ sagt seg villig til å beholde bilen, men med et subsidiært avslag på 40.000 kroner, som da må tilbakebetales fra selger.

Verdt å merke seg i dette tilfellet er at Mitsubishi i-Miev har rast i pris siden kunden kjøpte bilen. Nå selges nye biler for rundt 150.000 kroner.

Rådet til deg som skal kjøpe elbil er med andre ord å spesifisere bruken så godt som mulig overfor selger. Holder ikke bilen mål, returner den.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer