Elbilen kastes ut av kollektivfeltet

Nå skjer det mange har fryktet.

SNIPP-SNAPP-SNUTE: Den første delen av elbil-eventyret ser nå ut til å være ute. Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX
SNIPP-SNAPP-SNUTE: Den første delen av elbil-eventyret ser nå ut til å være ute. Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Elbilene har nytt godt av muligheten til å kunne kjøre i kollektivfeltet inn og ut av hovedstaden, men fra 2. juni er det slutt.

Som vi skrev for en uke siden, så stenges elbilene ute fra kollektivfeltet på Ring 3 rundt Oslo, og på E18 fra Vækerø til Filipstad i forbindelse med oppgradering av tunnelene i og rundt Oslo.

Det nye nå er at Vegvesenet, etter å ha vært i dialog med alle interessenter, har endret på deler av vedtaket.

 • Elbilene kastes ut av kollektivfeltet på E18 fra Sandvika til Filipstad i rushtiden mellom kl 07-09 på morgenen og mellom kl 14-18 på ettermiddagen.
 • Unntaket er om man er to personer eller flere i bilen.
 • På Ring 3 får ikke elbilene tilgang til kollektivfeltet i det hele tatt forbi anleggsområdet.
 • Gjelder i minst tre år framover.
 • Les mer: Se tallene som taler mot elbilene

   Hvorfor gjøres dette nå?
   - Ringvirkningene fra veiarbeidet strekker seg rundt hele Oslo, og det er viktig å sikre framkommelighet for kollektivtransport og nødetater med pasienttransport, forklarer kommunikasjonsrådgiver Eystein Hanssen i Statens vegvesen.

   Vil dette bli en permanent ordning?
   - Dette er en lokal beslutning av Vegvesenet Region Øst i forbindelse med vårt lokale byggeprosjekt. Hele anleggsperioden varer fram til 2020, vedtaket gjelder for tre år. Vi kan ikke fatte permanente vedtak, forklarer Hanssen.

   PROBLEMSTREKNING: E18 fra Sandvika og inn mot Oslo er en av de mest trafikkerte veistrekningene i Oslo. Forsinkelsene har vært et stort problem for kollektivtrafikken. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
   PROBLEMSTREKNING: E18 fra Sandvika og inn mot Oslo er en av de mest trafikkerte veistrekningene i Oslo. Forsinkelsene har vært et stort problem for kollektivtrafikken. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN Vis mer

   Les også: Elbil-duellen - hvilken er best av Kia Soul og VW Golf?


   Tunnel-oppgradering har skylden

   Bakgrunnen for endringen er møter Vegvesenet har hatt med Oslo kommune og Akershus fylkeskommune hos Samferdselsdepartementet sist fredag.

   Oppgraderingen av tunnelene i og rundt Oslo vil til dels drastisk redusere kapasiteten på veiene, spesielt på Ring 3.

   For myndighetene er det viktig å sikre framkommelighet for buss, nødetater og pasienttransport, heter det i en pressemelding Vegvesenet har sendt ut i forbindelse med vedtaket.

   Meldingen sier videre at løsningen som nå foreligger vil gi kollektivtransporten og nødetatene god framkommelighet, samtidig som man bidrar til miljøvennlig samkjøring. Vegvesenet vil vurdere tiltaket fortløpende, og vil følge nøye med på hvordan trafikksituasjonen utvikler seg.

   Dette sier Elbilforeningen

   POSITIV: Elbilforeningen stiller seg positiv til endringene som innføres for elbiler. Foto: ELBIL-FORENINGEN
   POSITIV: Elbilforeningen stiller seg positiv til endringene som innføres for elbiler. Foto: ELBIL-FORENINGEN Vis mer


   - Vi er glade for at Vegvesenet har snudd og hørt på vårt forslag om tilgang til kollektivfeltet for elbil ved samkjøring. Dette er et viktig gode for elbil-eiere i dag, og særlig for dem som vurderer å kjøpe en elbil, sier kommunikasjonsleder Petter Haugneland i Elbilforeningen.

   - Samkjøring halverer alle negative konsekvenser med bilkjøring. Det finnes dessuten flere apper som lar de som vil samkjøre komme i kontakt med hverandre. Eksempler på dette er car.ma, ants.com, bravocar.co, carpooling.com og gomore.no, forteller Haugneland.

   Men hva er reaksjonene fra medlemmene deres?
   - Vi har diskutert det lenge. De fleste er positive. Men det er også noen som ikke har mulighet til å dele bil med andre. Så det er klart at dette er en innskrenkning av godet sånn generelt, med mindre de kan ta med en passasjer.

   Les også: Vi har testet elbil med 700 hestekrefter

   Elbilforeningen er uansett enig i at bussen, nødetater og pasienttransport skal ha forrang. Det opprinnelige forslaget om å stenge elbilene helt ute ville medført fullstendig trafikkaos i de andre feltene, sier elbil-eiernes talsmann.

   Frykter dere at dette vil bli permanent?

   Gi din stemme om elbilers tilgang til kollektivfeltet

   Er det riktig at elbilene kastes ut av kollektivfeltet? (Avsluttet)
   Ja, det var sannelig på tide!(71%) 1587
   Nei, dette er dumt om vi skal tenke på miljøet!(20%) 444
   Dette bryr meg ikke i det hele tatt!(9%) 209
   Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


   - Dette arbeidet skal jo pågå i flere år framover, så vi regner med at det blir permanent. Det er egentlig greit.

   Vil det påvirke elbil-salget?

   - Vi tror ikke mange kjøper elbil utelukkende på grunn av dette godet, men det kan nok dempe salget noe.

   Tror du dette bare er starten, og at vi vil se det samme også i andre byer?

   - Foreløpig er ikke elbilen noen hindring på kollektivfeltet i andre byer, men skjer det, så kan vi ikke se bort fra at det vil skje. Når det eventuelt skjer, tror vi at vi har kommet så langt at det er på tide med et eget miljøfelt for elbiler og andre null-utslipps-kjøretøy, avslutter Haugneland.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer