Hyundai Nexo - uten rekkeviddeangst

Elbilen som lager strømmen selv er klar for Norge

Elbilen med rekkevidde på 60 mil og «ladetid» på under fem minutter, er rett rundt hjørnet. Og den koster ikke skjorta.

PÅ VEI TIL NORGE: 500 har skrevet seg på liste som interesserte i å kjøpe den nye hydrogenbilen Hyundai Nexo. Hvor mange som blir igjen når de får høre prisen, er usikkert. Foto: Hyundai
PÅ VEI TIL NORGE: 500 har skrevet seg på liste som interesserte i å kjøpe den nye hydrogenbilen Hyundai Nexo. Hvor mange som blir igjen når de får høre prisen, er usikkert. Foto: Hyundai Vis mer
Publisert

Om noen uker setter Hyundai Nexo hjulene på norske veier for første gang.

Dette er elbilen du kan kjøre uten rekkeviddeangst fordi den ikke har batteri, men brenselcelle som tilføres hydrogengass og produserer strøm om bord i bilen.

På norske veier kan du kjøre 600 kilometer og 500 har skrevet seg på liste som interesserte - uten å vite prisen.

Kommer i juli

– De første bilene kommer til Norge i juli. Hydrogenbiler har så langt ikke vært storselgere her hjemme. At 500 personer har skrevet seg på liste som interesserte, synes vi derfor er svært bra, sier markedsdirektør Kristian Stenbo i Hyundai Norge.

Tyskland er det første markedet i Europa der Nexo har fått en pris. Der kan den kjøpes for 69.000 euro – tilsvarende 660.000 kroner.

Hva den eksakte prisen blir i avgiftsfrie Norge, vil ikke Stenbro ut med foreløpig.

Når vi spør om vi er langt ute på jordet dersom vi tipper at den blir litt dyrere enn forgjengeren iX35, som koster 450.000 kroner, er svaret:

VELKOMMEN INN: Førermiljøet ser tidsriktig ut, tross overraskende mange knapper. Foto: Hyundai
VELKOMMEN INN: Førermiljøet ser tidsriktig ut, tross overraskende mange knapper. Foto: Hyundai Vis mer

Kjører 600 kilometer

– Du er vel ikke så langt ute på jordet. Nexo er en helt ny og mer moderne bil. Den har mer utstyr, sterkere motor og ikke minst er rekkevidde økt til rundt 600 kilometer i virkelig kjøring. Det er klart at dette vil øke prisen noe. Men som sagt er vi ikke ferdig med å kalkulere prisen før om et par uker, sier Stenbro og legger til:

– Det som er sikkert er at vi ønsker at Nexo skal beholde posisjonen som den mest solgte hydrogenbilen i Norge, slik Hyundai iX35 har hatt til nå.

Prisen rundt 500.000

Det betyr nok at prisen tipper over 500.000 kroner for en bil ferdig på veien.

Hydrogen-elektriske biler har imidlertid to fordeler framfor elbiler med batteri:

Rekkevidden på en «tank» er betydelig lengre og det tar bare noen minutter å fylle tanken igjen. Dersom du finner en fyllestasjon ... Det er foreløpig få steder å tanke hydrogen i Norge. Du har fem stasjoner i Oslo-området med tre nye under planlegging, pluss en i Bergen (en under planlegging) og en i Trondheim.

MODERNE: Nexo har mer utstyr, sterkere motor og ikke minst er rekkevidde økt til rundt 600 kilometer i virkelig kjøring sammenliknet med dagens iX35. Foto: Hyundai.
MODERNE: Nexo har mer utstyr, sterkere motor og ikke minst er rekkevidde økt til rundt 600 kilometer i virkelig kjøring sammenliknet med dagens iX35. Foto: Hyundai. Vis mer

Slipper ut rent vann

Hyundai Nexo kan tanke nok komprimert hydrogen til en kjørelengde på 800 kilometer, ifølge den snille NEDC testen. I praksis vil kjørelengden ligge rundt 600 kilometer på norske veier.

Bilen produserer strøm til den elektriske motoren ved at hydrogengassen kjøres igjennom en brenselcelle, der den omgjøres til strøm. Ut av eksosanlegget kommer det bare rent vann. Det tar rundt fem minutter å fylle tanken igjen.

Nexo er bygget på en ny plattform som skal gi bedre kjøreegenskaper enn dagens Ix35, Dessuten er motoreffekten økt fra 136 til 161 hester. I tillegg er levetida på brenselcellen økt fra 800 til 5.000 timer. Det betyr at Hyundai nå kan gi en garanti på ti år eller 160.000 kilometer.

Hyundai Nexo – flere bilder:

Alle foto: Hyundai

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer