Miljøbidrag:

Elbilene langt bedre for klimaet enn dieselbiler

35 gram mot 205 gram CO₂ per kilometer. Det er sannheten på forskjellen mellom elbil og dieselbil.

JODA, DIESEL ER VERRE: En fersk undersøkelse fra universitetet i Brussel konkluderer med at klimaregnskapet til en elbil er betydelig bedre enn en moderne dieselbil. Og i størst grad når det meste av strømmen er fornybar vannkraft. Foto: NTB scanpix
JODA, DIESEL ER VERRE: En fersk undersøkelse fra universitetet i Brussel konkluderer med at klimaregnskapet til en elbil er betydelig bedre enn en moderne dieselbil. Og i størst grad når det meste av strømmen er fornybar vannkraft. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En elektrisk bil som kjøres på strøm produsert med vannkraft, slipper ut bare 35 gram CO₂ per kilometer når både produksjon av bilen, batteriet og strømmen er regnet med. En dieselbil har et utslipp på 205 gram per kilometer.

Det diskuteres ofte heftig om hvor miljøvennlige elektriske biler egentlig er, sammenliknet med tradisjonelle fossilbiler, når alle utslipp fra «vugge til grav» regnes inn.

For å få et komplett klimaregnskap er det nemlig mer enn bare utslippene fra eksosrøret som må regnes inn.

Nå har Universitetet i Brussel, under ledelse av Dr. Maarten Messagie og på oppdrag for organisasjonen Transport and Environment, beregnet hva diesel- og elbiler slipper ut av CO₂ i gjennomsnitt per kilometer når produksjon av karosseri, drivverk, batteri, drivstoffet og så videre er regnet med.

Bare 35 gram fra elbiler

Svaret er at klimaregnskapet til en elbil er betydelig bedre enn en moderne dieselbil. I et land som Norge, der det meste av strømmen produseres fra fornybar vannkraft, vil en elbil i gjennomsnitt slippe ut 35 gram CO₂ per kilometer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer