Tøffe sikkerhets-tester

Elbilene som får stryk

Flere elbiler får stryk for sikkerheten i EuroNCAPs kollisjonstester. Her er hvilke du bør kjøpe og hvilke du kan styre unna.

STRYK: Med karakteren null stjerner, er Renault Zoe den elektriske bilen med dårligst resultat i EuroNCAPs tester. Flere andre får også karakterer som må betegnes som stryk. Foto: EuroNCAP
STRYK: Med karakteren null stjerner, er Renault Zoe den elektriske bilen med dårligst resultat i EuroNCAPs tester. Flere andre får også karakterer som må betegnes som stryk. Foto: EuroNCAP Vis mer
Publisert

Totalt har vi 36 elektriske biler på listen over de som har vært igjennom tøffe tester hos EuroNCAP.

Bilene testes både i frontkollisjoner, sidekollisjoner, mot faste barrierer, stolper og biler som kommer i mot. De fleste av bilene kommer ut med toppkarakteren fem stjerner og står ikke noe tilbake for vanlige bensin- eller dieselbiler. Av bilene som er testet, er det 24 som får toppkarakter.

Best av alle

I 2021 var det Mercedes-EQ EQS, Polestar 2, Skoda Enyaq iV og BMW iX som ble kåret til de aller sikreste elbilene av EuroNCAP. I 2019 var det Tesla Model X og Tesla Model 3 som stakk av med topp-plasseringen i hver sin klasse. I 2020 ble det på grunn av korona kun testet noen få biler. Da pekte ikke EuroNCAP ut noen vinnere.

Til alle som fortsatt stiller spørsmål om hvordan elektriske biler med tunge batteripakker og høyspent elektrisk anlegg oppfører seg i en kollisjon: Ingen biler har begynt å brenne etter å ha blitt knust mot barrierer. Ingen av de voksne eller barna i bilene har fått alvorlige skader på grunn av strøm.

Fikk slakt

Det er ikke alle som klarer fem stjerner i testene. Noen må klare seg med fire eller tre, mens det faktisk er en bil som får en stjerne og en som får null. Det vil si slakt eller stryk. Det er Renault Zoe, en elbil som i mange år har solgt mye i Norge, som strøk på testen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer