NAF mener elbiler ikke kan stå på egne ben

- Elbilene trenger hjelp

NAF ber politikerne droppe planene om moms på elbiler.

TRENGER HJELP: NAF mener elbilene ikke bør skattlegges ennå, men at dyrere modeller som for eksempel Tesla Model X kan få moms fra 2024. Foto: Jamieson Pothecary
TRENGER HJELP: NAF mener elbilene ikke bør skattlegges ennå, men at dyrere modeller som for eksempel Tesla Model X kan få moms fra 2024. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er avgjørende å unngå elbilmoms noen år til. Kommer momsen for tidlig og før elbilen er konkurransedyktig, frykter vi en avgiftspiral som gjør alle nye biler dyrere.

Det sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Organisasjonen peker på at det fortsatt er dyrere å produsere elbiler enn bensin- og dieselbiler og at elbilene ikke vil stå på egne ben før mot slutten av tiåret.

Taper kampen

Som kjent har myndighetene en målsetting om at det bare skal selges nullutslippsbiler i Norge fra og med 2025. For hvert år har vi gradvis nærmet oss det målet.

Men stadig oftere blir det også nye politiske diskusjoner, om å kutte og fase ut subsidier og andre fordeler disse bilene har på markedet.

Det advarer NAF sterkt imot. De mener derimot at politikerne må ha is i magen.

– Det er ingen vits i å ødelegge egen suksess på oppløpssiden, sier Nils Sødal, og peker på at elbilen ikke vil stå på egne ben før mot slutten av 2020-tallet.

Her er punktene hvor NAF mener elbilen taper mot bensin- og dieselbiler:

  • Utvalget er for dårlig
  • Produksjonsvolumet på elbiler er fortsatt lavt sammenlignet med tradisjonelle biler
  • Det er fremdeles kostbart å lage batteriene til bilene

Konkurranse

Spesielt også Norsk elbilforening har vært forkjempere mot å avgiftslegge nullutslippsbiler og å fjerne de andre fordelene deres. Generalsektretær Christina Bu har derimot ytret ønske om å legge høyere avgifter på konkurrerente hybridbiler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer