Brann i biler

Elbiler brenner ikke oftere

Elbiler har ikke større risiko for å begynne å brenne enn bensin- og dieselbiler. Heller tvert om. Det har svenske forskere funnet ut.

MINDRE RISIKO: Sjansen for at det oppstår brann i en elbil er mindre enn i en diesel- eller bensinbil, slår forskerne i svenske RISE fast. Foto: If
MINDRE RISIKO: Sjansen for at det oppstår brann i en elbil er mindre enn i en diesel- eller bensinbil, slår forskerne i svenske RISE fast. Foto: If Vis mer
Publisert

I media har det den siste tiden vært mange oppslag om elbiler som begynner å brenne. Nå senest i forbindelse med brannen i garasjeanlegget ved flyplassen i Stavanger. Da gikk nyheten om at det var en elbil som hadde startet brannen verden rundt. Senere ble dette dementert av politiet, som kunne opplyse at det var en eldre dieselbil som hadde startet brannen.

Skyldes ofte lekkasje

Medie-oppslagene har gitt et inntrykk av at elbiler brenner oftere enn andre biler, men dette er ikke tilfelle.

Det viser en undersøkelse som eksperter ved det svenske forskningsinstituttet RISE ( Research Institutes of Sweden) har gjort. Her konkluderes det med at en bilbrann ofte skyldes lekkasje av drivstoff, og at eldre dieselbiler kan være mer utsatt. Samtidig sier forskerne at elbiler har andre utfordringer og brenner på en annen måte.

RISE er nå engasjert av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap for å etterforske brannen i parkeringshuset i Stavanger og finne tiltak mot tilsvarende branner.

Mindre risiko med elbil

Ola Willstrand er prosjektleder i RISE, en samling av forskjellige forskningsinstitusjoner og test-organisasjoner i Sverige. Han har studert virkeligheten bak medie-oppslagene om elbil-branner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer