Nye registreringsskilt for elbiler

Elbiler får nye skilt: Endelig får Elbilforeningen det som de vil

Det er snart tomt for «EK». Dette er de nye bokstavene på elbilskiltene.

FÅR NYE SKILTER: I løpet av 2018 blir det tomt for «EK»-skiltene. Fra høsten av introduseres «EL» på de norske elbilene. Foto: Knut Moberg
FÅR NYE SKILTER: I løpet av 2018 blir det tomt for «EK»-skiltene. Fra høsten av introduseres «EL» på de norske elbilene. Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert

Det er bare litt over to år siden «EK» ble lansert som de nye bokstavene til elbilenes registreringsskilt, eller kjennemerker som det offisielt heter.

Men allerede nå er «butikken» på vei til å tømmes for varen. Det er på grunn av at det selges stadig flere elbiler her til lands. For ett år siden markerte Norsk elbilforening elektrisk bil nummer 100.000 i Norge, og markedsandelen for biler med elmotor bare øker «for hver dag».

Tomt i løpet av 2018

Det tok 17 år å gå tom for «EL», fra det første skiltet ble registrert i 1999 til det ikke var flere igjen i 2016. Nå er det allerede nær ved å tømmes for etterfølgeren, «EK».

Vegdirektoratets beregninger viser at disse bokstavene vil være oppbrukt innen åtte til ti måneder. Om det går tomt mellom august og oktober 2018 har det bare gått litt over to år, siden første «EK»-bil ble registrert i juni 2016.

Og da ligger «EV» for tur - akkurat som Elbilforeningen ville har det, da dagens skilt ble valgt.

I den første overgangstiden vil det faktisk registreres elbiler både med avtroppende «EK» og arvtageren «EV». Det kommer av noe så enkelt som at noen forhandlere og trafikkstasjoner fortsatt vil ha gamle skilter med «EK» på lager.

Dette er forøvrig bilmerkene som har registrert flest personlige bilskilt.

Bruker ikke alle komboene

«EL» er kort for «elektrisk», mens «EK» står for «elektrisk kjøretøy». «EV» er den internasjonale forkortelsen for «electric vehicle», altså «elektrisk kjøretøy», akkurat som forgjengeren.

Fra og med «EK 10000» til «EK 99999» er det 90.000 kombinasjons-muligheter. På kvelden 20. desember 2017 var det registrert 56.135 kjøretøy med «EK».

Jon Terje Presthus ved Vegdirektoratets kontor for kjøretøygodkjenning og registrering forteller at alle tallkombinasjonene i utgangspunktet skal bli brukt, men at enkelte av ulike årsaker aldri blir tatt i bruk.

- Når går dere tomme for «EV», og hva kommer etterpå?

- Det kan vi dessverre ikke svare på. Vi har ennå ikke tatt stilling til hva som skal komme etter «EV, sier Presthus.

- Vet dere når dere må finne på noe annet enn kombinasjoner som begynner på «E»?

- Det kan vi ikke svare på, på nåværende tidspunkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer