Elbiler og lyd

- Elbiler kan bety økt risiko

En av fire har blitt utsatt for farlige situasjoner fordi de ikke hørte at det kom en «lydløs» elbil.

HAR SATT EN AV FIRE I FARLIG SITUASJON: Bare det siste året har én av fire spurte vært i farlige situasjoner på grunn av stillegående elektriske biler, som Tesla Model 3 (bildet) - Norges klart mest solgte bil i 2019. Foto: Rune M. Nesheim
HAR SATT EN AV FIRE I FARLIG SITUASJON: Bare det siste året har én av fire spurte vært i farlige situasjoner på grunn av stillegående elektriske biler, som Tesla Model 3 (bildet) - Norges klart mest solgte bil i 2019. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjører du elbil bør du være ekstra bevisst på at du er vanskeligere å høre for syklister og fotgjengere. Det kommer tydelig fram i en undersøkelse Ipsos har gjort for forsikringsselskapet Gjensidige.

Mens én av fire nordmenn (26 %) har kommet i farlige situasjoner på grunn av lydløse elbiler - bare det siste året - er det blant de unge, under 30 år, hele 37 prosent som har blitt utsatt for farlige situasjoner i denne perioden, viser undersøkelsen.

Frykter økt risiko

Hos Trygg Trafikk er de klare på at mindre støy i trafikken i utgangspunktet er positivt, men at konsekvensen av «lydløse» elbiler er at det tar lengre tid før vi legger merke til dem, sammenlignet med tradisjonelle biler.

- I trafikken må vi bruke flere sanser, ikke bare syn, men også hørsel. Det kan bety at elbiler er en større risiko for trafikksikkerheten enn vanlige biler, sier kommunikasjonssjef Ingrid Trømborg til Dinside.

Hun mener elbiler spesielt vil være et problem for de blinde og svaksynte, som normalt sett bruker hørselen aktivt i trafikken.

- Når en bil ikke avgir lyd, er det krevende for personer som ser dårlig å navigere i trafikkbildet, utdyper hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer