Bombrikke-tabben

Elbiler risikerer full pris i bomstasjonene

Elbiler uten bombrikke blir automatisk fakturert for full pris. Deretter må bileierne søke bomselskapet om å få tilbake pengene de har til gode.

HUSK BOMBRIKKE: Dersom du skal kjøre en litt rundt i sommer, er det lurt å ha bombrikke slik at rabatten blir registrert automatisk. Foto: Aleksander Krogsvold Johansen / NTB scanpix
HUSK BOMBRIKKE: Dersom du skal kjøre en litt rundt i sommer, er det lurt å ha bombrikke slik at rabatten blir registrert automatisk. Foto: Aleksander Krogsvold Johansen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nye salgstall viser at over halvparten av alle nyregistrerte biler i juni i år var elektriske. Det har vært mye snakk om at elbilister kan komme til å miste bom-rabatten, men inntil videre passerer elbilene gratis, eller med rabatt i bomringer i hele Norge.

Men, dersom du skal du få rabatten på stedet, må du ha AutoPASS-brikke.

Må betale full pris

– Mange tror nok at bomstasjonen gjenkjenner en elbil via nummerskiltet, men slik er det ikke, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF i en pressemelding.

Det er bombrikken som forteller bomringen at det er en elbil, og at det gjelder egne takster.

Hvis du har elbil og passerer en bom uten AutoPASS-brikke, blir du fakturert full pris.

Hvis du ikke følger med på kontobevegelsene og har avtalegiro med bomselskapet fra tidligere, risikerer du altså å betale full pris på hver passering, dersom du ikke har bombrikke.

Du kan imidlertid søke bomselskapet i ettertid om å få tilbake rabatten.

OPPDATERT: Dette gjelder ikke Fjellinjens bomstasjoner som står for mesteparten av bompengeinnkrevingen i Oslo og Akershus.

- Lite effektiv finansering

AF mener dette viser hvor tungvint og lite effektivt bompenger er for finansiering av samferdsel.

– Vi mener bompenger som system er modent for skraphaugen, sier Ryste.

Gjennomsnittlig går 1,25 kr per passering til administrasjon i bompengeselskapene. I 2017, som er siste tilgjengelige tall, gikk 7,9 prosent av inntektene til bomselskapene rett til administrasjon.

- Dette viser hvor lite effektivt bompenger er som finansiering av samferdsel. Vi mener bompenger som system er modent for skraphaugen, sier Ryste.

Blir fort dyrt uten brikkerabatt

I mellomtiden er det viktig å få med seg de rabattene som finnes. Også for de som kjører diesel- og bensinbiler kan det være mye å spare på ha bombrikke i bilen dersom du skal kjøre litt rundt i sommer.

Alle bomselskaper tilbyr rabatterte priser når du har AutoPASS-brikke, og enkelte steder får du såkalt timesrabatt dersom du passerer flere bomstasjoner innen én time.

- Det kreves inn bompenger på nær sagt alle nye veiprosjekter, i tillegg til i mange byer. Det blir fort noen bom-kroner. Det lønner seg å få med seg rabattene som bomselskapene tilbyr når du har brikke, sier Ryste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer