Ny EU-merking av elbiler og lading i 2021

Elbilforeningen ut mot ny elbilmerking

Fra og med 20. mars trer et nytt EU-direktivet med symboler for elbil-hurtiglading i kraft. Elbilforeningen mener det bare forvirrer.

ELBILLADING: Fra og med i dag - 20. mars - trer et nytt direktiv i kraft over hele Europa, for merking av ladestasjoner, elbiler og deres kjøretøyhåndbøker. Foto: Øystein B. Fossum
ELBILLADING: Fra og med i dag - 20. mars - trer et nytt direktiv i kraft over hele Europa, for merking av ladestasjoner, elbiler og deres kjøretøyhåndbøker. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Bokstavsystemet er dessverre mer egnet til å forvirre enn forenkle. Det bærer mer preg av skrivebordsarbeid enn erfaring med hvordan et lademarked fungerer.

Det sier en generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening oppgitt til Dinside.

Det er snart to og et halvt år siden Dinside først varslet at den nye ordningen var på vei til bensinstasjoner i EU og EØS, hvor alle drivstoffpumpene skulle få bedre merking.

Fra og med i dag, 20. mars, igangsettes neste ledd i dette direktivet over hele Europa: Alt av ladestasjoner, elbiler og deres kjøretøyhåndbøker skal merkes med symboler som angir ladetypen.

Uforståelig?

I den forrige runden innebar merkeordningen nye symboler og bokstav- og tallkombinasjoner som merker pumpene på bensinstasjoner - og tanklokkene på nye kjøretøy.

Det nye EU-merket for ladealternativer vil, ifølge EU, redusere risikoen for skade på kjøretøy, samt unngå kaos og forvirring på bensinstasjoner og ladestasjoner. Men som Elbilforeningens leder sier, det er jo ikke så lett å forstå de nye bokstavene.

De fleste som kjører elbil i Norge har etterhvert bitt vant til hvilke hurtigladere som passer deres elbil, og hvilken kontakt og ladehastigheten deres bil kan ta imot. Christina Bu mener derfor tydelig vist tilgjengelig effekt i kilowatt på det aktutelle ladepunktet i praksis er det eneste som trengs.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.