Ny EU-merking av elbiler og lading i 2021

Elbilforeningen ut mot ny elbilmerking

Fra og med 20. mars trer et nytt EU-direktivet med symboler for elbil-hurtiglading i kraft. Elbilforeningen mener det bare forvirrer.

ELBILLADING: Fra og med i dag - 20. mars - trer et nytt direktiv i kraft over hele Europa, for merking av ladestasjoner, elbiler og deres kjøretøyhåndbøker. Foto: Øystein B. Fossum
ELBILLADING: Fra og med i dag - 20. mars - trer et nytt direktiv i kraft over hele Europa, for merking av ladestasjoner, elbiler og deres kjøretøyhåndbøker. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Bokstavsystemet er dessverre mer egnet til å forvirre enn forenkle. Det bærer mer preg av skrivebordsarbeid enn erfaring med hvordan et lademarked fungerer.

Det sier en generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening oppgitt til Dinside.

«BRÅKEBØTTE»: Dette er Venom F5 – Hennesseys flunkende nye hyperbil fra USA – en bil som lager noe så inni granskauen med lyd. Video: Hennessey. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Det er snart to og et halvt år siden Dinside først varslet at den nye ordningen var på vei til bensinstasjoner i EU og EØS, hvor alle drivstoffpumpene skulle få bedre merking.

Fra og med i dag, 20. mars, igangsettes neste ledd i dette direktivet over hele Europa: Alt av ladestasjoner, elbiler og deres kjøretøyhåndbøker skal merkes med symboler som angir ladetypen.

NY MERKING: Alle hurtigladere i Europa skal ha denne merkingen fra og med 20. mars, men den er mer forvirrende, enn tydelig merking med ladefart (kW), ifølge Elbilforeningen.
NY MERKING: Alle hurtigladere i Europa skal ha denne merkingen fra og med 20. mars, men den er mer forvirrende, enn tydelig merking med ladefart (kW), ifølge Elbilforeningen. Vis mer

Uforståelig?

I den forrige runden innebar merkeordningen nye symboler og bokstav- og tallkombinasjoner som merker pumpene på bensinstasjoner - og tanklokkene på nye kjøretøy.

Det nye EU-merket for ladealternativer vil, ifølge EU, redusere risikoen for skade på kjøretøy, samt unngå kaos og forvirring på bensinstasjoner og ladestasjoner. Men som Elbilforeningens leder sier, det er jo ikke så lett å forstå de nye bokstavene.

STOR SJANSE FOR Å FEILE? Det er nok ikke veldig mange som har forsøkt å fylle bensin, diesel eller gass på en elbil - enda færre er det nok som har fått det til ... De forskjellige symbolene kan dog deles inn i grupper: Bensin-symbolene er runde, diesel har en horisontal firkant, gass har en vertikal firkant og elektrisitet har en horisontal sekskant.
STOR SJANSE FOR Å FEILE? Det er nok ikke veldig mange som har forsøkt å fylle bensin, diesel eller gass på en elbil - enda færre er det nok som har fått det til ... De forskjellige symbolene kan dog deles inn i grupper: Bensin-symbolene er runde, diesel har en horisontal firkant, gass har en vertikal firkant og elektrisitet har en horisontal sekskant. Vis mer

De fleste som kjører elbil i Norge har etterhvert bitt vant til hvilke hurtigladere som passer deres elbil, og hvilken kontakt og ladehastigheten deres bil kan ta imot. Christina Bu mener derfor tydelig vist tilgjengelig effekt i kilowatt på det aktutelle ladepunktet i praksis er det eneste som trengs.

– Og gjerne med fargekode etter mønster av det vi har foreslått, sier hun.

KRITISK: Generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening mener det nye EU-direktivet forvirrer mer enn det hjelper. Foto: Elbilforeningen
KRITISK: Generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening mener det nye EU-direktivet forvirrer mer enn det hjelper. Foto: Elbilforeningen Vis mer

Elbilforeningens forslag går ut å bruke fargekoder og tak for tilgjengelig effekt på laderen. Det har de også spilt inn til Samferdselsdepartementet.

– Et slikt system vil fungere uansett, om det er snakk om normal- (AC) eller hurtiglading/lynlading (DC). Grunnen er helt enkelt at det med elbil ikke er mulig å fylle feil «drivstoff på tanken», forklarer hun.

– Må unngå å betale for mye

Christina Bu er mer opptatt av utfordringene forbundet med ladefart. For om du setter en bil som bare kan ta imot 50 kW på en lynlader, som for eksempel kan levere opptil 200 kW, er det meget lite økonomisk. Det er fordi du på de fleste stasjonene fortsatt betaler for tiden du står der - ikke strømmen du tar imot.

– Utfordringen vi må til livs er at folk må unngå å betale mer for strømmen enn nødvendig, ved at de kobler til uttak med effekt bilen ikke kan utnytte, utdyper generalsekretæren.

Bu forteller at Elbilforeningen har en løpende dialog med ladebransjen, for å gjøre det enklere å være forbrukere. Ifølge henne har bransjen blitt noe flinkere til å merke egne ladere, selv om hun mener dette fortsatt kan bli mye bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer