Fikk bompengesjokk i elbil

Elbilist raser etter fossilbil-takst

Elbileier Erik gir bompengeselskapet slakt etter at han måtte betale for fossilbil i bomringen.

BOMPENGEPROBLEMER: Elbileier Erik de Mora opplevde at det ble registrert bompasseringer på en fossilbil og ikke elbilen hans. Foto: Ole Martin Helgesen/Erik de Mora
BOMPENGEPROBLEMER: Elbileier Erik de Mora opplevde at det ble registrert bompasseringer på en fossilbil og ikke elbilen hans. Foto: Ole Martin Helgesen/Erik de Mora Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha kjøpt seg elbil for første gang, fikk askerbøring Erik de Mora seg en lite hyggelig overraskelse i form av en faktura fra Fremtind Service, Norges største AutoPASS-utsteder, noen måneder senere.

I sommer kjøpte han seg en Jaguar I-Pace, mens han fra før hadde en Mazda som han planla å selge. de Mora bestilte en ny bombrikke til elbilen og installerte den med en gang den kom i posten.

Det var Røyken og Hurum Avis som først omtalte saken.

Fakturerte for feil bil

De første fakturaene tenkte han ikke stort over, men da det i september dukket opp en bomfaktura på over 1000 kroner, som han omtaler som spinnvill, måtte han dobbeltsjekke fakturaen.

– Vanligvis betaler jeg bare fakturaene via Vipps, men denne gangen måtte jeg sjekke nærmere, forteller han overfor Dinside.

Det viste seg nemlig at Fremtind Service fakturerte de Mora for fossilbilen, ikke elbilen, noe som førte til mye høyere beløp på regningen. Og det var da problemene for alvor startet.

Erik de Mora fra Asker er frustrert over behandlingen fra Fremtind Services kundeservice. Foto: Ole Martin Helgesen
Erik de Mora fra Asker er frustrert over behandlingen fra Fremtind Services kundeservice. Foto: Ole Martin Helgesen Vis mer

Han sjekket samtlige fakturaer fra juli til september – ingen var registrert på elbilen.

– Jeg tok kontakt med Fremtind Service som mente at jeg tok feil og at de hadde rett. De mente at det var Mazdaen som hadde passert bomstasjonene, sier han oppgitt.

Men faktum var at alle passeringene var gjort i el-Jaguaren.

– De ba meg sjekke at det satt riktig bombrikke i riktig bil, men jeg fortalte dem at alt var riktig. De reagerte ikke på feil som de hadde gjort.

Da de Mora tok ytterligere kontakt med Fremtind Service, og viste at det var de som tok feil, sluttet de å svare, forteller han til Dinside.

Gir kundeservice slakt

Saken ble ikke løst før Røyken og Hurum Avis tok kontakt med Fremtind Service.

– Det måtte løses ved hjelp av avisa. Jeg føler jeg ikke hadde hatt kjangs uten, sier han og velger å gi Fremtind Services kundeservice slakt for behandlingen i denne saken.

– De har ikke kontroll, slik de påstår, og skylder blant annet på Statens vegvesen, sier de Mora.

– Et uvanlig problem

Overfor Dinside forteller Tone Hansen Finstad, kommunikasjonsansvarlig i Fremtind Service, at årsaken til problemet ligger i at de Mora opplevde en feil i Statens vegvesens systemer.

– Hans personlige bilskilt var feilaktig registrert som en fossilbil i systemet deres. Bomstasjonene har brukt bilder av det personlige bilskiltet under passeringer, og ikke bombrikken som han har fått fra oss, skriver hun i en e-post.

– Bompengeselskapet sender oss deretter informasjon om passeringene, som vi skal fakturere basert på. Vi har ikke tilgang til bildene som blir tatt i bomringen, og oppdaget ikke feilen før Erik tok kontakt med oss og vi fikk snakket med bompengeselskapet Fjellinjen, forklarer hun.

Til Røyken og Hurum Avis forteller seksjonsleder Bjørn Roar Eriksen i Statens vegvesen, at årsaken til problemet skyldes en utfordring de av og til får med de personlige bilskiltene.

– I denne saken har ikke informasjonen vært levert over fra vårt system Autosys til Autopass, opplyser han.

En kommunikasjonsfeil mellom disse to systemene førte til elbilen ikke er blitt registrert riktig frem til nå, skriver avisa. Nå skal problemet være løst, og Eriksen sier at de Mora i denne saken rett og slett har vært uheldig.

Tok for lang tid

Finstad sier at det ikke stemmer at de sluttet å svare de Mora, slik han opplevde det, men at de har hatt altfor lang svartid.

– Sånn skal det ikke være, og det beklager vi. Etter at vi gikk over til nytt hovedsystem har mange kunder fått problemer og forsøkt å kontakte oss. Nå har vi fått ny innlogging til Min side og flere ansatte på kundesenteret, og svartiden blir stadig kortere.

Om problemene og tidsbruken forklarer hun at de Mora har opplevd en uvanlig feil som ifølge Statens vegvesen har rammet få kunder.

– Det tok derfor litt tid å finne ut av. Vi hadde selvsagt fortsatt å hjelpe Erik uten at han hadde trengt å kontakte media, men vi skjønner at han blir utålmodig når vi har lang svartid på kundesenteret.

– Vi er glade for at Statens vegvesen har rettet feilen, og at saken er løst. Erik skal selvsagt få tilbake pengene for det han har betalt for mye, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer